Predsednik Moldavije: ako je naša neutralnost narušena, moramo se braniti

Predsednik Moldavije: ako je naša neutralnost narušena, moramo se braniti

Predsednica Moldavije Maja Sandu smatra da na pozadini rata Rusije protiv Ukrajine u punom obimu postoji veliki rizik od narušavanja moldavske neutralnosti i da zemlja treba da bude u stanju da se odbrani.

Kako prenosi „Evropska istina“, Sandu je takvu izjavu dao u sredu u eteru TV kanala Jurnal.

„Republika Moldavija je u svom ustavu napisala da je neutralna zemlja, pa to ne može značiti ulazak u vojni blok. Neutralnost funkcioniše sve dok je drugi poštuju“, smatra moldavski predsednik.

„Ako druge zemlje ne poštuju našu neutralnost, onda možemo biti napadnuti i moramo biti spremni da se branimo. Počevši od rata Rusije protiv Ukrajine, shvatamo da su rizici nepoštovanja naše neutralnosti veoma visoki“, dodala je ona.

Na pitanje o mogućnosti situacije u Pridnjestrovlju, Sandu je rekao da trenutno ne postoji rizik da se tamo organizuju pseudoreferendumi, kao što to radi Rusija u Ukrajini.

Ali očigledno je da ono što Rusija danas radi u Ukrajini predstavlja kršenje međunarodnog prava i to bi trebalo da se tiče svih nas“, rekla je ona.

Ranije je savetnik predsednice Maje Sandu za nacionalnu odbranu i bezbednost Dorin Recan rekao da Moldavija više ne može da se oslanja samo na svoj neutralni status i da mora da izgradi svoju odbrambenu vojnu moć.

Moldavija, jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi, ove godine je za odbranu izdvojila nešto više od milijardu leja, ili 0,45 odsto BDP-a. Moldavija je ove godine podnela zahtev za članstvo u Evropskoj uniji i najoštrije osudila invaziju Rusije na Ukrajinu.