Poslanici razmatraju više predloga zakona, prisustvuju premijerka i ministri

Poslanici razmatraju više predloga zakona, prisustvuju premijerka i ministri

Skupština Srbije je počela sednicu četvrtog vanrednog zasedanja na kojoj poslanici razmatraju više predloga zakona i međunarodnih sporazuma o zajmovima, među kojima su izmene i dopune zakona o planiranju i izgradnji, o ozakonjenju objekata, kao i o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će u 2023. godini za mere finansijske podrške porodicama sa decom iz republičkog budžeta biti izdvojeno oko 87 milijardi dinara.

Brnabićeva je, obrazlažući izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, istakla da je ta podrška „nikada veća u istoriji Srbije“ i da te mere „konačno daju razultate“.

„Posle skoro četiri decenije uspeli smo da zaustavimo negativan trend, trend ukupnog pada novorođene dece“, istakla je Brnabićeva koja obrazlaže sve tačke dnevnog reda sednice.

Na dnevnom redu četvrtog vanrednog zasedanja Narodne skupštine je 30 tačaka, a poslanici će, između ostalog, razmatrati više predloga zakona iz oblasti ekonomije.

Poslanici će razmatrati i izmene i dopune zakona o vazdušnom saobraćaju, energetici, železnici, zapošljavanju stranaca, strancima, kao i Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Na dnevnom redu sednice su i predlozi zakona o interoperabilnosti železničkog sistema, Privremenom registru majki i drugih lica kojima se uplaćuje novčana pomoć, prestanku važenja Zakona o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Srbiju.

Na dnevnom redu je i predlog da se za ministra prosvete izabere Slavica Đukić-Dejanović, kandidatkinja za tu funkciju iz SPS-a.