Ponoš kritikuje formiranje državnog tima protiv ulaska Kosova u Savet Evrope kao „farsu“

Ponoš kritikuje formiranje državnog tima protiv ulaska Kosova u Savet Evrope kao „farsu“

Zdravko Ponoš, predsednik stranke Srbija centra, oštro je kritikovao formiranje državnog tima za sprečavanje ulaska Kosova u Savet Evrope, nazivajući to potezom „farsa“ i optužujući predsednika Srbije Aleksandra Vučića za zavaravanje javnosti. Ponoš tvrdi da je Vučićeva hitna akcija uoči glasanja o Kosovu u Savetu Evrope zapravo odvraćanje pažnje od prethodnog pristanka na neizbežan gubitak, te ističe Vučićev fokus na Ekspo 2027 kao novi prioritet umesto Kosova.

Istakavši ekonomske poteškoće Srba na Kosovu i Metohiji usled izbacivanja dinara iz platnog prometa, Ponoš kritikuje nedostatak efikasnih rešenja sa strane Beograda, posebno osvrćući se na problematiku srpskih banaka i improvizovanih rešenja sa bankomatima. On sugeriše da će se trenutne političke igre u Briselu verovatno završiti kompromisom koji uključuje posredničke transakcije kako bi se izbeglo direktno delovanje sa Centralnom bankom Kosova.

Ponoš dalje osuđuje tretman Srba na Kosovu od strane Srpske napredne stranke (SNS), ukazujući na nezadovoljstvo građana usled gubitka imovine i neisplaćenih penzija. On posebno ističe slučaj Milana Radoičića, predstavnika SNS-a na severu Kosova, čiji gubitak imovine od strane prištinskih vlasti dodatno potkopava poverenje u obećanja Beograda.

Ovaj komentar dolazi u trenutku kada se Srbija suočava sa složenim izazovima na Kosovu, uključujući političke, ekonomske i socijalne dileme, dok lideri traže rešenja za dugotrajne tenzije i nastoje da zaštite interese srpske zajednice na tom području.