Ponoš: Nijedan šef države se ne slika s vojskom kao Vučić

Ponoš: Nijedan šef države se ne slika s vojskom kao Vučić

Predsednik Srbija centra Zdravko Ponoš izjavio je da se nijedan šef države u civilizovanom svetu ne slika tako često sa vojskom kao Aleksandar Vučić, osim kad je država u ratu.

Ponoš je za dnevni list Danas, povodom obraćanja Vučića nakon proširenog Kolegijuma načelnika Generalštaba, istakao da je jasno da postoje boljke koje se tiču poljuljanog poveranja stanovništva u režim Srpske napredne stranke (SNS), ali da slikanje sa vojskom, koje je postalo gotovo ritualno, teško može da bude više od simptomatske terapije.

„Zanimljivo je da je Vučić došao na sastanak sa vojnim vrhom u opuštenoj varijanti, doduše ovaj put bar u odelu, a ne u farmerkama kao obično, a na baštenskom prijemu, po kiši, ispred rezidencije američkog ambasadora sve sa kravatom. Toliko o prioritetima i poštovanju“, naveo je Ponoš, bivši načelnik Generalštaba.

Povodom podataka koje je Vučić izneo nakon sastanka sa vojnim vrhom, Ponoš je rekao da iznošenje operativnih podatatka o aktivnostima vojnih snaga u okruženju nije naročito pametno.

„Posebno kad to čini šef države. Karakter i nivo vojnih aktivnosti koje je naveo ne predstavljaju ugrožavanje bezbednosti zemlje kojim treba opterećivati građane. To su operativne informacije koje su važne za vojsku, a vojska treba da političkom vrhu pruži njihovo pravilno tumačenje. Na odgovarajući način bi o tome trebao da bude informisan i skupstinski Odbor za odbranu“, rekao je Ponoš.

Prema njegovom viđenju, obasipanje javnosti sirovim informacijama te vrste služi u manipulativne svrhe.