Ponoš: Grupisanje opozicije je politički unosno, mora biti sinergije

Ponoš: Grupisanje opozicije je politički unosno, mora biti sinergije

Predsednik stranke Srbija Centar Zdravko Ponoš izjavio je da je ideja Deklaracije koju su potpisale Demokratska stranka, stranka Srbija Centar, Rumunska partija i stranka Zajedno da bude inkluzivna platforma koja je otvorena i za druge opozicione stranke ali da „nije krov“ pod kojim bi mogli da stanu oni koji se protive članstvu EU.

Ponoš je za N1 Studio Live rekao da je Deklaracija o zajedničkom delovanju, a ne koalicija, i rezultat je zajedničke uspešne saradnj proteklih nekoliko meseci.

Kako je naveo, namera je bila da se ta saradnja učini vidljivom, da je to i politički unosno, i pozvao je i ostale u opoziciji da učine nešto sično.

Ponoš kaže da je tekst Deklaracije „najopštiji papir“ jer je ideja da ovo udruživanje bude inkluzivna platforma koja je otvorena i za druge kolege sa opozicione scene.

Kako je istakao, jedan od glavnih kriterijuma proširenja biće da svako ko uđe, pokaže spremnost za tu vrstu horizontalne komunikacije i „nenamere da se izdominira“.

On je istakao da su stranke potpisnice Deklaracije, orijentacije koje vidi kao partnere i sa kojima bi stranka na čijem je čelu, mogla i na izbore.

Govoreći o proširenju, Ponoš kaže da ovo grupisanje nije „krov“ pod kojim bi mogli da stanu oni koji se protive članstvu EU, a na pitanje da li bi u tom savezi mogao da se nađe i Narodna stranka, Ponoš kaže da se nikada nisu eksplicitno izjasnili protiv EU ali da je to stvar njihove volje.

Ovde se ne radi samo o vrednosnim stavovima, ali način funkcionisanja uz puno međusobno uvažavanje preduslov je da radimo zajedno, rekao je Ponoš za N1. 

Govoreći o izborima, Ponoš je kazao da bi bilo dobro da opozicija bude spremna  da se grupiše prema tome kako dobija najbolji rezultat kao opozicija zajedno, a ne kao pojedinačne organitzacije.

To je idealističan priostup, ali bitno je da se pokaže volja. Nema većih programskih razlika između organizacija koje čine centar i levo ali sinergija nije podjednako dobra, smatra Ponoš.

Prema njegovoj oceni, opozicija bi trebalo da se opredeli za najbolja moguća rešenja, i uzdrži od uzajamnog napadanja ako bi krenula u više kolona.

Kako je naveo, „iskrice moraju da postoje, ali ne da bude brutalno“.

„Bitno je da ima mere i da ne bude nečega što je rušenje mostova, to ne bi bilo zdravo“, ocenio je Ponoš

Ne očekuje da će se nešto promeniti u vezi sa izbornim uslovima, ali opozicija mora da vrši pritisak.