Zemlje BRIKS-a će se sastati u Južnoj Africi u želji da otupe zapadnu dominaciju

Zemlje BRIKS-a će se sastati u Južnoj Africi u želji da otupe zapadnu dominaciju

Lideri BRIKS-a sastaju se sledeće nedelje u Južnoj Africi da razgovaraju o tome kako da pretvore labav klub nacija koje čine četvrtinu globalne ekonomije u geopolitičku silu koja može da izazove dominaciju Zapada u svetskim poslovima, piše Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin, koji se suočava sa međunarodnom poternicom zbog navodnih ratnih zločina u Ukrajini, neće se pridružiti liderima iz Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike usred nesuglasica oko toga da li da proširi blok kako bi uključio desetine zemalja „Globalnog juga“ koje su u redu. pridružiti se.

Južna Afrika će ugostiti kineskog predsednika Si Đinpinga, Brazilca Luiza Inasija Lulu da Silvu i indijskog premijera Narendru Modija na samitu BRIKS-a od 22. do 24. avgusta.

Rasprostranjen po celom svetu i sa ekonomijama koje funkcionišu na potpuno različite načine, glavna stvar koja ujedinjuje BRIKS je skepticizam prema svetskom poretku za koji vide da služi interesima Sjedinjenih Država i njihovih saveznika bogatih zemalja koji promovišu međunarodne norme koje primenjuju, ali ne ne poštujem uvek.

Pojavilo se nekoliko detalja o tome o čemu planiraju da razgovaraju, ali se očekuje da će proširenje biti visoko na dnevnom redu, pošto je oko 40 zemalja pokazalo interesovanje za pridruživanje, bilo formalno ili neformalno, prema Južnoj Africi. Među njima su Saudijska Arabija, Argentina i Egipat.

Kina, koja želi da proširi svoj geopolitički uticaj u sukobima sa Sjedinjenim Državama, želi brzo da proširi BRIKS, dok se Brazil opire ekspanziji, strahujući da bi ionako glomazni klub mogao da umanji svoj status.

U pisanom odgovoru na pitanja Rojtersa, kinesko ministarstvo spoljnih poslova je reklo da „podržava napredak u proširenju članstva i pozdravlja više istomišljenika da se što pre pridruže „porodici BRIKS“.

Rusiji su potrebni prijatelji da bi se suprotstavili svojoj diplomatskoj izolaciji zbog Ukrajine, i zato želi da dovede nove članice, kao što je njen najvažniji afrički saveznik, Južna Afrika.

Indija je na ogradi.

U znak odobravanja afričkim domaćinima bloka, tema njegovog 15. samita je „BRIKS i Afrika“, naglašavajući kako blok može da izgradi veze sa kontinentom koji sve više postaje pozorište za takmičenje između svetskih sila.

Ministar spoljnih poslova Južne Afrike Naledi Pandor je u prošlonedeljnoj izjavi rekao da zemlje BRIKS-a žele da pokažu „globalno liderstvo u rešavanju potreba … većine sveta, odnosno … razvoja i uključivanja Globalnog juga u multilateralne sisteme,“ u prikrivenom udaru na zapadnjačku dominaciju.

Zemlje BRIKS-a žele da se projektuju kao alternativni razvojni partneri Zapadu. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da BRIKS pokušava da „reformiše sisteme globalnog upravljanja (da) poveća zastupljenost… zemalja u razvoju i tržišta u razvoju“.

Nova razvojna banka bloka (NDB) želi da dedolarizuje finansije i ponudi alternativu veoma kritikovanim institucijama Breton Vudsa.

Ali odobrila je samo 33 milijarde dolara zajmova za skoro jednu deceniju – oko trećine iznosa koji je Svetska banka obavezala da isplati samo prošle godine – i nedavno je bila sputana sankcijama Rusiji.

Južnoafrički zvaničnici kažu da razgovori o valuti BRIKS-a, o kojoj je Brazil ranije ove godine govorio kao o alternativi zavisnosti od dolara, su isključeni.

Sa 40% globalne populacije, zemlje BRIKS-a koje intenzivno koriste ugljenik takođe čine približno isti udeo u emisiji gasova staklene bašte. Zvaničnici u Brazilu, Kini i Južnoj Africi rekli su da bi klimatske promene mogle doći, ali su nagovestile da to neće biti prioritet.

Zemlje BRIKS-a krive bogate zemlje za izazivanje većine globalnog zagrevanja i žele da one preuzmu veći teret dekarbonizacije svetskog snabdevanja energijom. Kina je optužena da blokira diskusije o klimi na G20, što je ona negirala.