Zemlja NATO-a uvodi ograničenja kretanja ruskim diplomatama

Zemlja NATO-a uvodi ograničenja kretanja ruskim diplomatama

Ruski diplomatski službenici stacionirani u Poljskoj biće ograničeni na pokrajine u kojima su postavljeni, saopštila je vlada u Varšavi, optužujući Moskvu da vodi „hibridni rat“.

Pored ambasade u Varšavi, Rusija ima konzulate u Krakovu, Gdanjsku i Poznanju.

„Upravo sam objavio poljsku odluku u vezi sa učešćem Rusije u hibridnom ratu protiv Evropske unije i Poljske“, rekao je poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski u ponedeljak, posle ministarskog sastanka EU u Briselu.

„Imamo dokaze o umešanosti ruske države u odobravanje sabotaže, takođe u našoj zemlji. Nadamo se da će Ruska Federacija ovo tretirati kao veoma ozbiljan signal upozorenja“, dodao je Sikorski. Rusija još nije odgovorila na taj potez.

„Ovo je kampanja širom EU“, rekao je Sikorski u ponedeljak. Varšava je optužila Moskvu za planiranje napada na komercijalne objekte u Poljskoj, Litvaniji, Letoniji i Švedskoj, iako nije ponudila nikakve dokaze.

Poljski premijer Donald Tusk rekao je prošlog ponedeljka za TVN24 da je devet osoba – državljana Ukrajine, Belorusije i Poljske – uhapšeno zbog sumnje da su planirali sabotažu u ime Rusije. Tusk je rekao da su osumnjičeni optuženi za „premlaćivanje, paljevinu i pokušaj paljevine“ jedne fabrike boja u Vroclavu i Ikee u Litvaniji.

Prošlog meseca, britanske vlasti su izvršile prva hapšenja i optužnice prema novom Zakonu o nacionalnoj bezbednosti, navodeći da su četiri muškarca zapalila dva skladišta u Londonu – koje koristi ukrajinska kompanija za dostavu paketa – kao način da „pošalju poruku“ protiv pomaganja. Ukrajina.

Nova poljska vlada, koja je došla na vlast u decembru, nastavila je politiku svoje prethodnice podrške Ukrajini u sukobu sa Rusijom.

Varšava je ranije zaplenila bankovne račune i imovinu ruske ambasade – što je Moskva nazvala flagrantnim kršenjem Bečke konvencije o diplomatskim odnosima – kao i nekoliko imovine koja pripada diplomatskoj misiji. Moskva je zapretila „asimetričnim odgovorom“, ali su njena upozorenja do sada bila gluva.