Zelenski zauzima centralno mesto u Davosu dok pokušava da prikupi podršku ukrajinskoj borbi

Zelenski zauzima centralno mesto u Davosu dok pokušava da prikupi podršku ukrajinskoj borbi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predvodio je živopisne razgovore na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, ističući hitnu potrebu za podrškom protiv Rusije i suočavajući se sa ključnim liderima iz Sjedinjenih Država, Evropske unije, Kine i Bliskog istoka. Tokom prvog dana godišnjeg sastanka, Zelenski je naglasio važnost održavanja odbrane svoje zemlje u fokusu političkih lidera, dok se globalna pažnja usmerava na rat Izraela sa Hamasom.

U sklopu događaja, Zelenski je održao razgovore sa premijerima Katara i Jordana, dok se istaknuti govornici poput kineskog premijera Li Ćjanga, predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i savetnika za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država Džejka Salivana pripremaju za govore u narednim danima.

Zelenski, koji je nedavno pojačao napore za prikupljanje podrške za Ukrajinu, posebno se obraća Zapadu, brinući se zbog zamora donatora i potencijalnog povratka bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa. Njegov boravak u Davosu obećava visoku vidljivost, sa nadom da će privući pažnju na hitne potrebe Ukrajine.

Najvažniji događaji uključuju sesiju „Izvršni direktori za Ukrajinu“, gde će šefovi korporacija čuti o hitnoj pomoći potrebnoj Ukrajini. Na sastanku će učestvovati lider NATO-a Jens Stoltenberg, nemački vicekancelar Robert Habek i izaslanica SAD za ekonomski oporavak Ukrajine Peni Pricker.

Očekuje se da će lideri ključnih evropskih saveznika Ukrajine takođe doprineti diskusiji o „horizontima“ za Ukrajinu. Tema foruma, „ponovna izgradnja poverenja“, postavlja se u kontekstu globalnog rasta osećanja nepoverenja usled ratova na Bliskom istoku i u Evropi.

Uprkos mračnoj geopolitičkoj situaciji, kompanije izražavaju optimizam, delimično zbog potencijala veštačke inteligencije za povećanje produktivnosti. Ključni govor izvršnog direktora Majkrosofta Satije Nadele o AI će dodatno obeležiti nedelju u Davosu, gde se rukovodioci suočavaju sa izazovima klimatskih promena i tehnoloških promena.