Zelenski: Zahvaljuje Velikoj Britaniji na slanju naoružanja

Zelenski: Zahvaljuje Velikoj Britaniji na slanju naoružanja

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je u subotu premijeru Velike Britanije Borisu Džonsonu na vojnoj podršci Ukrajini.

U svom noćnom obraćanju na društvenim mrežama, Zelenski je rekao: „Boris je bio među onima koji ni trenutka nisu sumnjali da li da podrže Ukrajinu. Rukovodstvo Velike Britanije, u pružanju pomoći našoj zemlji u odbrani, ali i liderstvu u politici sankcija, zauvek će biti u istoriji.

„Ukrajina će uvek biti zahvalna na tome Borisu i Britaniji“, rekao je Zelenski.

Džonson se sastao sa Zelenskim u iznenadnoj poseti Kijevu u subotu kako bi izložio plan Velike Britanije da pruži dalju finansijsku i vojnu podršku.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus je tvitovala da Velika Britanija šalje dodatnu „smrtonosnu pomoć“ Ukrajini, uključujući još 120 oklopnih vozila; novi protivbrodski raketni sistemi; i 130 miliona dolara u vojnoj opremi visokog kvaliteta.

„Zahvalan sam Ujedinjenom Kraljevstvu koje nastavlja i pojačava sankcije i takođe pruža značajnu podršku Ukrajini jačanjem naših odbrambenih kapaciteta“, rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Džonsonom ranije u subotu.

„Druge demokratske zapadne zemlje treba da slede primer Ujedinjenog Kraljevstva“, rekao je Zelenski.

Kasnije u subotu u svom noćnom obraćanju, Zelenski je rekao: „Boris Džonson je danas bio veoma konkretan i u svojim odgovorima na moja pitanja, kao i uvek. I već smo sa njim utvrdili kakvu će pomoć Velika Britanija pružiti za obnovu Ukrajine posle rata. Britanci su spremni da vode obnovu Kijeva i Kijevske oblasti.