Zelenski: Ukrajina će biti veliki Izrael

Zelenski: Ukrajina će biti veliki Izrael

Predsednik predviđa da će vojnici nadzirati javne prostore u Ukrajini nakon okončanja sukoba sa Rusijom.

Predsednik Volodimir Zelenski upozorio je da će Ukrajina tražiti inspiraciju od Izraela u vezi sa svojim budućim bezbednosnim aranžmanima, tvrdeći da je „apsolutno liberalan“ Kijev sada „nemoguć“ nakon napada Moskve krajem februara.

Obraćajući se novinarima u utorak, predsednik je rekao da će bezbednost biti pitanje „broj jedan“ za Ukrajince u narednoj deceniji, čak i dotle da predviđa trajno oružano prisustvo vojske na ulicama.

„Ukrajina definitivno neće biti ono što smo želeli od početka. To je nemoguće. Apsolutno liberalno, evropsko – neće biti tako“, rekao je on. „Postat ćemo „veliki Izrael“ sa svojim licem. Nećemo se iznenaditi ako imamo predstavnike Oružanih snaga ili Nacionalne garde u bioskopima, supermarketima i ljude sa oružjem.

Do kojeg je Haaretz došao nakon komentara Zelenskog, ukrajinski ambasador u Izraelu Jevgen Kornijčuk rekao je da „bez obzira šta se dalje desi, [stvari] u Ukrajini će biti slične bezbednosnoj situaciji u Izraelu“, takođe dodajući da ćete „videti više naoružanih ljudi u ulicama, čak i kada stvari postanu mirnije nego sada”.

„Izraelci su čitavu svoju istoriju živeli okruženi neprijateljima i Ukrajina će činiti isto“, nastavio je on.

Uprkos kratkom prepirci između Zelenskog i izraelskih poslanika prošlog meseca nakon što je predsednik uporedio situaciju u Ukrajini sa holokaustom, premijer Naftali Benet je dao nekoliko ponuda da posreduje u pregovorima između Kijeva i Moskve, rekavši da se oseća obaveznim da pomogne da se okončaju borbe. Turska je odigrala sličnu ulogu, održavši više razgovora na visokom nivou na svom tlu poslednjih nedelja.

Zelenski je otvoreno kritikovao Tel Aviv u komentarima Knesetu u martu, optužujući vladu za „apatiju“ i „posredovanje bez uzimanja na stranu“, dok je zahtevao vojnu podršku Ukrajini. Kasnije je smanjio te komentare, međutim, priznajući da „Izrael ima svoje interese“ i „strategiju za zaštitu svojih građana“.

„Premijer Izraela, gospodin Benet, pokušava da pronađe način za održavanje razgovora i mi smo zahvalni na tome“, rekao je on. „Zahvalni smo na njegovim naporima da pre ili kasnije počnemo da razgovaramo sa Rusijom, verovatno u Jerusalimu.