Zelenski: Miniranje smatrati ratnim zločinom

Zelenski: Miniranje smatrati ratnim zločinom

Predsednik Vladimir Zelenski smatra da masovno miniranje ruskih trupa na okupiranoj teritoriji treba smatrati ratnim zločinom.

„Zbog delovanja ruske vojske, naša teritorija je trenutno jedna od najzagađenijih minama na svetu. I smatram da to takođe treba smatrati ratnim zločinom ruskih trupa. Oni su svesno činili sve da ubiju ili osakate što više naših ljudi, čak i kada su bili prinuđeni da se povuku sa naše zemlje. Bez odgovarajućih naređenja, oni to ne bi učinili“ rekao je Zelenski u video obraćanju.

Zelenski je napomenuo da je u toku deminiranje u severnim regionima Ukrajine, odakle su okupatori proterani. Prema njegovim rečima, ruske trupe su za sobom ostavile desetine, ako ne i stotine hiljada opasnih predmeta, barem nekoliko hiljada takvih predmeta se svakodnevno odlažu.

„Okupatori su svuda ostavljali mine. U kućama koje su zaplenili. Samo na ulicama, u poljima. Minirali su imovinu ljudi, minirali automobile, minirali vrata. Svesno su činili sve da povratak na ove prostore nakon deokupacije bude što opasniji. ,“ rekao je.

Zelenski je rekao i da se sastao sa ekspertskom grupom koja radi na stvaranju posebnog mehanizma za pretpretresnu istragu i suđenje za sve ratne zločine koje su počinili okupatori.

„Radimo na legalnom načinu da okupatore privedemo pravdi, koji će biti što efikasniji i najbrži. Ne da čekamo decenijama dok se ne završe sve međunarodne pravne procedure, već da ubrzamo pravdu. Očekujem da će se rešenja takav poseban mehanizam biće predstavljen u bliskoj budućnosti“, rekao je Zelenski.