Zelenski i Bajden dele krivicu sa Putinom za sukob u Ukrajini

Zelenski i Bajden dele krivicu sa Putinom za sukob u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je „odgovoran kao i [ruski predsednik Vladimir] Putin za rat“, rekao je u sredu brazilski predsednički kandidat Luiz Inasio Lula da Silva za magazin „Tajm“, insistirajući da nikada ne postoji samo jedna kriva strana u ratu.

Zelenski je „mogao da kaže: „Hajde, hajde da prestanemo da pričamo o ovom NATO poslu, o ulasku u EU na neko vreme. Hajde da prvo prodiskutujemo malo više“, istakao je Lula, tvrdeći da je i američki predsednik Džo Bajden mogao da izbaci krizu iz koloseka da je hteo. „Sjedinjene Države imaju veliki politički uticaj. A Bajden je mogao da izbegne [sukob], a ne da ga podstakne.”

Lula je insistirao na tome da je privilegovani položaj koji su Zelenskom dali svi zapadni političari neopravdan, napominjući da, iako vidi da „predsednik Ukrajine, kako govori na televiziji, aplaudira, dobija ovacije od svih [evropskih] parlamentaraca“, Zelenski je „kao odgovoran kao Putin za rat“, i neodgovorno je da ga Zapad prigrli bez kvalifikacija.

Ohrabrujete ovog tipa, a onda on misli da je on trešnja na vašoj torti. Trebalo bi da vodimo ozbiljan razgovor. OK, bio si dobar komičar. Ali dozvolite nam da ne ratujemo da biste se pojavili na TV-u.

Umesto da implicitno obećavaju ukrajinskom lideru njegove želje, SAD i EU su trebale da uvere Rusiju da Ukrajina neće ući u NATO, tvrdio je Lula, povlačeći paralele sa kompromisima napravljenim tokom kubanske raketne krize 1962. godine, u čemu su se složili i SAD i SSSR. da deeskaliraju sukob uklanjanjem projektila iz efektivnih dvorišta drugih. Takve bezbednosne garancije su se više puta pojavljivale tokom pregovora između Rusije i NATO-a, da bi ih Zapad više puta ukidao.

„Rat nije rešenje“, ponovio je Lula. „A sada ćemo morati da platimo račun zbog rata u Ukrajini. Platiće i Argentina, Bolivija. Ne kažnjavate Putina. Kažnjavate mnoge različite zemlje, kažnjavate čovečanstvo.“

Sukob u Ukrajini podigao je zavesu nad strašnim neuspehom UN kao globalnog tela, istakao je Lula, tvrdeći da „današnje Ujedinjene nacije više ne predstavljaju ništa. Vlade danas ne shvataju UN ozbiljno, jer donose odluke ne poštujući ih. Moramo da stvorimo novu globalnu upravu.”

„Brazil će ponovo postati protagonista na međunarodnoj sceni i mi ćemo dokazati da je moguće imati bolji svet“, rekao je Lula za američki list.

Jedan od najpopularnijih brazilskih političara ikada, Lula je bio predsednik od 2003. do 2010. Izašao je iz zatvora pre nešto više od godinu dana, nakon što mu je Vrhovni sud Brazila poništio osudu iz 2018. po optužbama za korupciju, utvrdivši da je pristrasni sudija ugrozio njegovo pravo na pravično suđenje. Politički obračun se nazire između njega i sadašnjeg lidera Jaira Bolsonara na oktobarskim izborima, a Lula trenutno ima prednost od svog trenutnog rivala za 14 poena.