Zatvoreni bivši poljski ministar počinje štrajk glađu

Zatvoreni bivši poljski ministar počinje štrajk glađu

Bivši poljski ministar unutrašnjih poslova Mariuš Kaminski najavio je da štrajkuje glađu u znak protesta zbog zatvaranja zbog zloupotrebe položaja. Kaminski je bio pošteđen zatvorske kazne dok je njegova stranka bila na vlasti, ali je zbog promene vlasti uhapšen u utorak.

Kaminski i njegov bivši zamenik Maciej Vonsik uhapšeni su u utorak nakon sukoba ispred predsedničke palate, gde ih je sklonio predsednik Andžej Duda. Obojica su u decembru osuđeni na dve godine zatvora, a u ponedeljak su raspisane poternice za njihovim hapšenjem.

U izjavi koju je u utorak pročitao bivši pomoćnik ispred kancelarije premijera Donalda Tuska, Kaminski je svoju kaznu opisao kao „čin političke osvete“.

„Kao politički zatvorenik, počeo sam štrajk glađu od prvog dana zatvora“, izjavio je on.

Slučaj protiv Kaminskog i Vonsika počeo je 2009. godine, kada su optuženi da su agentima antikorupcijskog tela koje su vodili dozvolili da koriste zamku u istrazi pre dve godine. Obojica su osuđena 2015. godine i osuđeni na tri i po godine zatvora, ali ih je Duda, koji je te godine preuzeo na dužnost, pomilovao.

Kaminski i Vonsik su u to vreme bili članovi konzervativne partije Pravo i pravda (PiS), dok je Duda nezavisna stranka koja je bila u obavezi da se odrekne članstva u PiS-u po preuzimanju predsednika. I dalje se smatra bliskim saveznikom konzervativaca.

Dudino pomilovanje je kasnije poništio vrhovni sud zemlje, ali ga je potvrdio tribunal pod kontrolom PiS-a.

Nova poljska vlada, koju predvodi proevropski Donald Tusk, tvrdi da Duda nije imao pravo da amnestije dvojicu poslanika. Nakon pobede na opštim izborima i zbacivanja PiS-a prošlog meseca, nova vlada je ponovo otvorila slučaj protiv bivšeg ministra i njegovog zamenika.

Dok Tuskova stranka Građanska platforma kontroliše parlament, Duda je i dalje predsednik.

„Neću mirovati dok ministar Mariuš Kaminski i njegov kolega ponovo ne budu slobodni ljudi, kao što bi trebalo da budu, dok ne budu pušteni iz zatvora“, rekao je Duda u sredu. „Neću se uplašiti. Postupaću zakonito, u skladu sa ustavom i zakonom, kao i do sada“, dodao je on.

Lider PiS-a Jaroslav Kačinjski pozvao je u četvrtak na jednodnevne masovne proteste, optužujući Tuskovu vladu da je prodala zemlju EU.