Zapad optužen za „državnu pirateriju“

Zapad optužen za „državnu pirateriju“

Blok koji predvode SAD potpuno je potkopao svoju reputaciju „predvidivog partnera“, rekao je visoki diplomata Rusije.

Zapad je objavio „totalni hibridni rat“ protiv Rusije, pribegavajući otvorenoj „pljački“ i „državnoj pirateriji“, izjavio je u petak ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Svi „bez izuzetka“ će osetiti posledice ovog sukoba, upozorio je visoki diplomata.

„Politička korektnost, pristojnost, pravila i pravne norme se jednostavno odbacuju, kultura otkazivanja se primenjuje na sve rusko, dozvoljene su bilo kakve neprijateljske radnje protiv naše zemlje, uključujući i potpunu pljačku“, rekao je Lavrov tokom govora na sastanku spoljnih i forum Saveta za politiku odbrane (SVOP).

Neprijateljski koraci koje je „kolektivni Zapad“ preduzeo protiv Moskve poslednjih nedelja potpuno su potkopali njenu reputaciju kao „predvidivog partnera“, nastavio je diplomata. Takve akcije samo približavaju nastanak istinski multipolarnog sveta, jer „ne samo Rusija, već i mnogi drugi smanjuju svoju zavisnost od američkog dolara, od zapadnih tehnologija i tržišta“, ne osećaju se više bezbednim od zapadnog „državnog piraterije“, rekao je Lavrov.

„Siguran sam da dosledna demonopolizacija svetske ekonomije nije [pitanje] neke daleke budućnosti.

Tekući napad na Rusiju se već pretvorio u „totalni hibridni rat“, dodao je on. Taj „rat“ je već dostigao takve razmere da će „svi“ u svetu biti pogođeni njime, upozorio je on.

„Kolektivni Zapad nam je objavio totalni hibridni rat i dok je teško predvideti koliko će sve to trajati, evidentno je da će posledice osetiti svi bez izuzetka“, naveo je ministar spoljnih poslova.

Moskva je pogođena višestrukim talasima zapadnih sankcija od izbijanja sukoba sa Ukrajinom krajem februara. Rusija je napala svoju susednu državu nakon neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz posredništvo Nemačke i Francuske osmišljeni su tako da otcepljenim regionima daju poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.