Vladajuća partija Poljske zamrzava odnose sa Orbanovom političkom snagom

Vladajuća partija Poljske zamrzava odnose sa Orbanovom političkom snagom

Stranka Pravo i Pravda zamrzava većinu kontakata sa vladajućom strankom Mađarske, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Onet.pl.

Publikacija, pozivajući se na brojne izvore u poljskoj vladajućoj partiji, napominje da tabor poljske vlade ima pravi problem sa Mađarskom i njihovim odnosom prema agresiji Rusije na Ukrajinu.

„Za sada zamrzavamo sve kontakte preko potrebnog minimuma na nivou vlade. A onda? Iskreno, ne znam šta da vam kažem“, citiran je političar PiS-a, blizak rukovodstvu stranke.

Kako navodi izdanje, revizija je moguća nakon izbora koji će se održati u Mađarskoj 3. aprila, ali samo u slučaju korenite promene retorike o Rusiji Viktora Orbana.

Podsetimo, ranije se poljsko Ministarstvo spoljnih poslova nije složilo sa politikom mađarske vlade prema Ukrajini i Rusiji. A onda je Viktora Orbana oštro kritikovao predsednik Poljske Andžej Duda.

„U ovom trenutku, u pozadini ruske agresije u Ukrajini, smrti hiljada ljudi u Ukrajini, civila, bombardovanja stambenih naselja, rušenja stambenih zgrada od strane ruske vojske, tih zločina po međunarodnom pravu, teško je. da bih razumeo ovaj stav.da će ova politika biti veoma skupa za Mađarsku“, rekao je Duda.

Proruski kurs Mađarske doveo je do otkazivanja sastanka ministara odbrane Višegradske četvorke, koji je trebalo da se održi u Budimpešti. Ministri odbrane Poljske, Slovačke i Češke odbili su to da učine zbog slabe podrške Mađarske akciji protiv Rusije.