Vladajuća partija Poljske razgovarala o konsultacijama sa predsednikom o formiranju vlade

Vladajuća partija Poljske razgovarala o konsultacijama sa predsednikom o formiranju vlade

Predstavnici poljske partije „Pravo i pravda“ (PiS), koja je na prošlim izborima dobila najveći broj glasova, sastali su se u utorak sa predsednikom Poljske Andžejom Dudom na konsultacijama o formiranju vlade, piše „Evropska istina“.

Na sastanak sa Dudom iz PiS-a došli su aktuelni šef vlade i kandidat za premijera Mateuš Moravecki, šef kluba PiS Rišard Terlecki, kao i pres-sekretar stranke Rafal Bohenek.

Na konferenciji za novinare u Seimasu nakon sastanka, Bohenek je rekao da je „to bio dobar, sadržajan sastanak o budućnosti poljske politike“.

On je pomenuo i ustavni običaj po kojem pravo na formiranje nove vlade Poljske ima „pobednička partija, a to je Pravo i pravda“, ali je priznao da Duda nije dala jasnu izjavu o davanju mandata PiS-u. „.

„Razgovor je bio i iz ugla kako da se formira parlamentarna većina. Označili smo ove pravce delovanja koje trenutno preduzimamo, jer takve rasprave sa naše strane, po našem mišljenju, traju“, dodao je Bohenek. .

Poljski predsednik bi u sredu trebalo da se sastane sa predstavnicima bloka Treći put, levičarima, koji zajednički podržavaju kandidaturu lidera Građanske platforme Donalda Tuska za mesto premijera, i krajnje desničarske Konfederacije.

Iako je prema rezultatima izbora formalni pobednik bila partija „Pravo i pravda”, koja će dobiti 194 mesta u Seimasu. Ipak, opozicija se smatra pravim pobednikom, jer im sindikat „Građanske koalicije” (157 mandata), „Trećeg puta” (65 mandata) i „Levice” (26 mesta) pruža većinu i šansu za formiranje. a koalicija.

Ipak, još nije isključen scenario da će vladajuća partija uspeti da privuče na svoju stranu političare iz „Poljske seljačke partije”, koji su u Dijetlu prošli kao deo bloka „Treći put”.