Vlada Velike Britanije čuva tajne dosijee o kritičarima

Vlada Velike Britanije čuva tajne dosijee o kritičarima

Najmanje 15 odeljenja britanske vlade angažovano je u namernoj kampanji profilisanja na društvenim medijima i internetu protiv javnih stručnjaka u različitim oblastima kako bi se osiguralo da nikome od njenih kritičara nije dozvoljeno da govori na događajima koje je sponzorisala vlada, izvestio je u subotu Observer, citirajući gomila podataka koje je videla.

Vladini zvaničnici u svakom odeljenju imali su posebne smernice koje su regulisale šta tačno treba da traže i zahtevale su od njih da sastave i čuvaju „tajne dosijee“ o govornicima za koje se smatra da su kritični prema kabinetu, navodi list.

Profilisanje je obično podrazumevalo proveru naloga na Tvitteru, Facebooku, Instagramu i LinkedIn-u neke osobe, kao i Google pretragu takvih pojedinaca koristeći specifične ključne reči poput „kritika vlade ili premijera“. Zvaničnicima je tada savetovano da pregledaju do 10 stranica rezultata pretrage ili period od tri do pet godina, navodi se u izveštaju.

Odeljenje za obrazovanje Ujedinjenog Kraljevstva – jedno od onih koji su učestvovali u kampanji profilisanja, prema Observeru – potpuno je negiralo da je pribeglo takvoj praksi kao odgovor na zahtev za slobodu informacija koji je prošle godine podnela grupa Privaci International. Grupa je u to vreme istraživala praćenje društvenih medija od strane vlade.

„Ulaganje zajedničkih napora za traženje negativnih informacija na ovaj način je usmereni nadzor“, rekla je za Obzerver pravni direktor Privaci International, Caroline Vilson Palov.

Podatke o praksi je sa listom podelila advokatska kancelarija Leigh Dai, koja trenutno vodi sudski postupak protiv vlade u ime najmanje dve osobe pogođene takvim praksama.

„Ovo je verovatno uticalo na veliki broj pojedinaca, od kojih mnogi neće znati da državni službenici drže tajne dosijee o njima. Takve prakse su izuzetno opasne“, rekla je Tesa Gregori, partner u Leigh Dai-u, za Observer. Advokat je tvrdio da takve skrivene provere krše zakone o zaštiti podataka, a potencijalno i zakone o ravnopravnosti i ljudskim pravima.

Jedan od onih koji su angažovali Li Deja bio je Dan Kaszeta, stručnjak za hemijsko oružje i saradnik na Kraljevskom institutu za ujedinjene usluge (RUSI), jednom od vodećih bezbednosnih istraživačkih centara u Velikoj Britaniji. „Puni obim ovoga je šokantan i verovatno nije u potpunosti poznat. Imao sam tu sreću da mi se daju jasni, očigledni dokazi“, rekao je on za list, dodajući da mu je poznato i još 12 stručnjaka koji su saznali da ih je vlada stavljala na crnu listu.

Prema Kaszetinim rečima, on je u julu dobio javno izvinjenje od vlade, a u avgustu je obavešten da je 15 resora o kojima je reč povuklo te smernice do revizije kabineta.

Portparol kabineta je rekao za Observer da vlada „pregleda smernice i da ih je privremeno povukla kako bi sprečila bilo kakvo pogrešno tumačenje pravila“.