Visoke diplomate stižu u Severnu Makedoniju na bezbednosni sastanak, neki bojkotuju učešće Rusije

Visoke diplomate stižu u Severnu Makedoniju na bezbednosni sastanak, neki bojkotuju učešće Rusije

Visoke diplomate iz više od 50 zemalja doputovale su u sredu u Severnu Makedoniju na sastanak Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, dok su ostali bojkotovali očekivano prisustvo ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

Ministri spoljnih poslova Ukrajine, Estonije, Letonije i Litvanije rekli su da neće prisustvovati pregovorima zbog Lavrovljevog učešća i ruskog rata u Ukrajini koji je u toku.

Američki državni sekretar Antoni Blinken nakratko se zaustavio u glavnom gradu Severne Makedonije, Skoplju, na sastanak, ali je nekoliko sati kasnije otišao u Izrael. Nije se susreo sa Lavrovom, koji je trebalo da dođe u Skoplje u sredu kasno.

Blinken je optužio Rusiju za „flagrantno kršenje svakog suštinskog principa“ hladnoratovskih napora da se ublaže tenzije između Istoka i Zapada koje su dovele do stvaranja OEBS-a i „nemilosrdne napore da se opstruira rad OEBS-a“.

Govoreći u sedištu NATO-a u Briselu ranije u sredu, Blinken je rekao da druge zemlje članice OEBS-a „pokazuju odlučnost da osiguraju da organizacija nastavi da ispunjava svoju svrhu unapređenja evropske bezbednosti“.

Severna Makedonija, članica NATO koja predsedava OEBS-om do 31. decembra, nakratko je suspendovala zabranu letova iz Rusije da bi Lavrov doleteo.

Ruski najviši diplomata dolazi u retku posetu zemlji članici NATO-a tokom rata koji je počeo invazijom njegove zemlje na Ukrajinu u februaru 2022. Lavrov je posetio i saveznicu NATO-a Tursku, koja nema zabranu ruskih letova. U septembru je bio u Njujorku kako bi prisustvovao skupu svetskih lidera Ujedinjenih nacija.

U obraćanju Blinkenu, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani rekao je da je predsedavanje njegove zemlje nastojalo da OEBS pretvori u „platformu za političku i pravnu odgovornost (Rusije) za njene zločine u Ukrajini“.

Radnom večerom u sredu počeo je sastanak OEBS-a. U formalnim razgovorima u naredna dva dana biće reči o budućnosti organizacije i izazovima sa kojima se suočava.

Očekuje se da ministri učesnici odluče da li će Malta biti izabrana za predsedavajućeg za sledeću godinu. Ostale odluke uključuju budžet OEBS-a i popunjavanje ključnih pozicija.

U zajedničkom saopštenju od utorka, ministri spoljnih poslova Estonije, Letonije i Litvanije rekli su da će Lavrovljevo prisustvo na sastancima „samo pružiti Rusiji još jednu propagandnu priliku“. Odvojeno, ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova je tvrdilo da je Rusija „sistematski blokirala konsenzus o ključnim pitanjima“, navodeći svoje protivljenje kandidaturi Estonije za predsednika te organizacije 2024.

Bezbednost će u Skoplju biti visoka. Policija je zapečatila sportsko mesto gde se razgovaraju. Vlada je proglasila četvrtak za javni sektor i školski praznik kako bi smanjila saobraćaj.