Više od 100 mađarskih organizacija protiv Orbanovog zakona o „zaštiti suvereniteta“

Više od 100 mađarskih organizacija protiv Orbanovog zakona o „zaštiti suvereniteta“

Više od stotinu mađarskih nevladinih organizacija dalo je zajedničko saopštenje protiv nacrta zakona o stvaranju kancelarije za „zaštitu suvereniteta“, koji je inicirao mađarski premijer Viktor Orban u stranci Fides, prenosi „Evropska istina“.

Prema potpisnicima saopštenja, formulacija nacrta zakona namerno je nejasna, što će novoj kancelariji omogućiti da svaku javnu izjavu označi kao „služenje stranim interesima i ugrožavanje suvereniteta Mađarske“.

„Zemlja u kojoj ljudi ne mogu da zastupaju svoje interese nije demokratska. U kojoj organizacije civilnog društva ne mogu slobodno da rade, naša osnovna prava se ne poštuju. Nema slobode u zemlji u kojoj su građani optuženi da služe stranim interesima ako govore šta misle o javnosti. poslova“, navodi se u saopštenju.

Peticiju su potpisali, između ostalih, mađarska kancelarija Amnesti internešenela, Budimpeštanski prajd, Mađarski helsinški komitet i Mađarska unija za građanske slobode (TASZ).

Takozvani nacrt zakona o „zaštiti suvereniteta” mađarskom parlamentu je 21. novembra podneo lider poslaničke frakcije Fidesa Mate Kočis.

Predviđa da će od 1. februara u Mađarskoj raditi „kancelarija za zaštitu suvereniteta“, a političarima i kandidatima za poslanike preti zatvor zbog dobijanja „stranih sredstava“ u predizbornoj kampanji.

Pored stranih donacija, organizacijama koje učestvuju na opštinskim izborima biće zabranjeno da primaju donacije od mađarskih pravnih lica ili organizacija bez statusa pravnog lica, a biće zabranjene i anonimne donacije.

Savet Evrope je naveo da ideja Mađarske da stvori „kancelariju za zaštitu suvereniteta” predstavlja pretnju demokratskim slobodama i ljudskim pravima.