Velika Britanija je uvela sankcije Belorusiji zbog njene uloge u ruskoj invaziji na Ukrajinu

Velika Britanija je uvela sankcije Belorusiji zbog njene uloge u ruskoj invaziji na Ukrajinu

Ministarka spoljnih poslova Liz Trus pokrenula je danas (utorak, 1. mart) prvu tranšu sankcija protiv beloruskih pojedinaca i organizacija kao odgovor na ulogu koju zemlja igra u invaziji Rusije na Ukrajinu, uključujući omogućavanje invazije unutar njenih granica.

Četiri visoka odbrambena zvaničnika i 2 vojna preduzeća su sankcionisana sa trenutnim dejstvom pod režimom sankcija Ujedinjenog Kraljevstva protiv Rusije.

Među sankcionisanim su načelnik Generalštaba Belorusije i prvi zamenik ministra odbrane general-major Viktor Gulevič. Gulevič je odgovoran za rukovođenje akcijama beloruskih oružanih snaga koje su podržale i omogućile rusku invaziju na Ukrajinu. On je rukovodio zajedničkim vojnim vežbama sa Rusijom i dao je saglasnost na raspoređivanje ruskih trupa duž granice Belorusije sa Ukrajinom, što je direktno doprinelo sposobnosti Rusije da napadne Ukrajinu, uključujući i položaje u Belorusiji.

Ostale sankcionisane osobe su:

Sankcionisana su i državna preduzeća JSC 558 Avio-remontni kombinat i AD Integral, vojni proizvođač poluprovodnika. JSC 558 pruža održavanje i servisiranje vojnih aviona u vazdušnoj bazi Baranoviči, iz koje su ruski avioni delovali u okviru invazije.

Pojedinci neće moći da putuju u Veliku Britaniju i sva imovina sa sedištem u UK će biti zamrznuta.

Ministarka spoljnih poslova Liz Trus je rekla:

Ove sankcije prate 2 zakona koje je juče (ponedeljak, 28. februara) doneo ministar spoljnih poslova kako bi se sprečilo da određene ruske banke budu u mogućnosti da obavljaju bilo kakva plaćanja u sterlingima i da imaju korespondentske bankarske odnose sa bankama sa sedištem u UK, kao i da zabrani niz izvoza kritične za održavanje i razvoj vojno-industrijskog kompleksa i strateških interesa Rusije.

Prvi će se odmah koristiti za označavanje najveće ruske banke, Sberbanke, čime se zapravo banka isključuje sa finansijskih tržišta Ujedinjenog Kraljevstva. Drugi, koji se sprovodi u bliskoj saradnji sa SAD, EU i drugim partnerima, kolektivno će prekinuti veći deo ruskog visokotehnološkog uvoza, ograničavajući vojno-industrijske i tehnološke sposobnosti Rusije u godinama koje dolaze.