Većina mladih glasača podržava Kamalu Haris—ali to ne garantuje da će se pojaviti na biralištima

Većina mladih glasača podržava Kamalu Haris—ali to ne garantuje da će se pojaviti na biralištima

Predstojeći predsednički izbori 2024. godine mogu doneti značajne promene u političkom pejzažu SAD-a, zahvaljujući potencijalno odlučujućem uticaju mladih birača. Postoji značajno uzbuđenje oko mogućnosti da će mladi ljudi, koji su tradicionalno bili slabo predstavljeni na biralištima, konačno preuzeti ključnu ulogu u oblikovanju ishod izbora.

Kamala Haris, potpredsednica SAD-a i kandidatkinja za predsednika, trenutno ima snažnu podršku među mladima, sa nekim anketama koje sugerišu da bi mogla osvojiti između 50% i 60% glasova birača u dobi od 18 do 29 godina. U poređenju, Donald Tramp, bivši predsednik i njen glavni rival, privlači oko 34% ove demografske grupe.

Međutim, iako su podrška i entuzijazam mladih evidentni, stvarni odziv na izborima često ne odražava ove visoke nivoe podrške. Mladi birači u SAD-u redovno izlaze na izbore u znatno manjem broju nego stariji građani. Na primer, samo 25,5% mladih je glasalo na srednjim izborima 2022. godine, u poređenju sa 63,1% birača od 60 i više godina.

Iako je 2020. godine viđen rekordno visok odziv mladih birača, i dalje je samo 52,5% mladih izašlo na birališta, naspram 78% starijih birača.

Kao što su istraživanja pokazala, jedan od glavnih razloga niske izlaznosti mladih je nedostatak poverenja u vlastite sposobnosti da se snađu u procesu glasanja. Osim toga, obaveze kao što su škola i posao često otežavaju mladima da se posvete procesu glasanja.

Kampanje koje koriste strategije kao što su slanje podsetnika putem SMS-a, organizovanje prevoza do birališta, i pružanje pomoći u registraciji birača, mogu značajno povećati izlaznost mladih birača. Takođe, reforme poput registracije birača istog dana i omogućavanje 16- i 17-godišnjacima da se unapred registruju za glasanje, pokazale su se efikasnim u podsticanju mladih da učestvuju u izborima.

Iako su neki programi i strategije već u primeni, mnoge od njih nisu dovoljno rasprostranjene, što može značiti da će potencijalni uticaj mladih birača biti ograničen ako se ne preduzmu dodatni koraci za povećanje njihovog učešća.

Da li će mladi birači zaista izaći na birališta i obezbediti pobedu Kamali Haris, ili će ipak odlučiti da ostanu kod kuće i prepuste pobedu Donaldu Trampu, još uvek je neizvesno. Budućnost izbora možda zavisi od sposobnosti kampanja da angažuju i motivišu mlade ljude da ostvare svoje namere i pretvore ih u stvarnu biračku akciju.