Uzbekistanski lider održava prevremene izbore kako bi produžio vlast

Uzbekistanski lider održava prevremene izbore kako bi produžio vlast

Predsednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev održaće u nedelju prevremene izbore kako bi produžio svoju vladavinu za još sedam godina, samo nekoliko meseci nakon promene ustava kako bi se ukinula ograničenja mandata koja bi od njega zahtevala da se povuče 2026. godine.

Mirzijojev (65) je izveo Uzbekistan iz gotovo izolacije od preuzimanja vlasti 2016. godine nakon smrti autokrate Islama Karimova, koji je vladao od sovjetske ere i držao zemlju zatvorenom za veći dio svijeta.

Otvorena je spoljna trgovina, ukinute su devizne kontrole, a politički sistem je donekle liberalizovan. Međutim, još uvek nema jakih opozicionih partija ili političara u zemlji, koja nikada nije održala izbore koje međunarodni posmatrači smatraju konkurentnim.

Mirzijojev je ukinuo ograničenje na dva mandata svog predsjedničkog mandata održavanjem referenduma u ​​aprilu o ustavnim amandmanima koji su ponovo postavili broj njegovog mandata i produžili buduće predsjedničke mandate sa pet na sedam godina.

Kao i druge države u Centralnoj Aziji, Uzbekistan pokušava da minimizira kolateralnu štetu od zapadnih sankcija uvedenih njegovom tradicionalnom trgovinskom partneru Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Slabost ruske rublje znači da se za Taškent očekuje smanjen devizni priliv od miliona Uzbeka koji rade u Rusiji.

Nekada izvoznik energije, Uzbekistan sada troši više nafte i gasa nego što proizvodi, i kupuje ruske ugljovodonike, od čega ima koristi jer Moskva preusmerava izvoz sa Zapada.

U političkom smislu, Taškent je zadržao neutralnost, pozivajući na mir u Ukrajini i obećavajući da će se pridržavati zapadnih sankcija uz održavanje normalnih veza sa Moskvom.

Zvanično protiv Mirzijojeva su tri kandidata koji predstavljaju Ekološku stranku, Narodnu demokratsku partiju i Socijaldemokratsku partiju Adolat (Pravda).