UNICEF odgovara na optužbe za otmicu dece u Ukrajini

UNICEF odgovara na optužbe za otmicu dece u Ukrajini

Agencija UN je saopštila da nema dokaza koji bi podržali tvrdnje Kijeva, jer Rusija poriče da je nasilno premeštala bilo kakve izbeglice.

Moskva je odbacila optužbe da je nasilno poslala ukrajinske izbeglice u Rusiju, dok je UNICEF izjavio da ne poseduje dokaze koji bi sugerisali da je Rusija otimala decu, kao odgovor na tvrdnje Kijeva.

Ruska komesarka za ljudska prava Tatjana Moskalkova izvestila je u utorak da se više od 500.000 civila iz Donjecke Narodne Republike (DNR), Luganske Narodne Republike (LNR) i Ukrajine dobrovoljno preselilo u Rusiju od početka vojnog sukoba.

„Odgovorno izjavljujem da nikada nije bilo nasilnog preseljenja izbeglica u Rusiju, sve su to laži“, rekla je ombudsmanka, pozivajući se na optužbe Kijeva da je Moskva nasilno poslala preko 500.000 civila u Rusiju da ih „koristi kao taoce“ za pritisak. Ukrajina da se preda.

Moskalkova kaže da je lično razgovarala sa nekoliko izbeglica, od kojih su svi tvrdili da konkretno žele da potraže utočište u Rusiji. Ombudsmanka tvrdi da se svim izbeglicama obezbeđuju neophodna hrana, odeća i lekovi.

Ona je dalje insistirala da zvaničnici Globalnog saveza nacionalnih institucija za ljudska prava (GANHRI) dođu u posetu privremenim smeštajnim mestima u Rusiji kako bi sami potvrdili dobrobit tražilaca azila.

Moskalkova je ranije rekla da je Karim Atasi, vršilac dužnosti šefa kancelarije Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) u Rusiji, posetio centar za privremeni smeštaj u Rostovskoj oblasti, koji se nalazi u blizini DPR, i dao veoma pozitivnu ocenu. napora Rusije u pomoći izbeglicama.

U međuvremenu, ukrajinska komesarka za ljudska prava Ljudmila Denisova poziva međunarodne organizacije kao što je Međunarodni dečji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) da intervenišu u, kako ona tvrdi, nasilnoj otmici dece iz Ukrajine od strane Rusije.

Denisova tvrdi da je više od 121.000 dece, uključujući siročad i decu sa roditeljima, nasilno poslato u Rusiju i da Kremlj planira da pojednostavi procedure usvajanja ove dece.

Međutim, direktor programa za hitne slučajeve UNICEF-a Manuel Fontaine, koji se nedavno vratio iz Ukrajine, izjavio je tokom konferencije za novinare u utorak da, iako je organizacija čula slične izveštaje, trenutno ne poseduje nikakve dokaze koji bi podržali tvrdnje Kijeva, ali je „spremna da pogleda u to.”

UNICEF je dao neke alarmantne brojke o broju dece pogođene vojnim sukobom. Prema podacima organizacije, više od dve trećine – 4,8 miliona od 7,5 miliona – ukrajinske dece je raseljeno od početka neprijateljstava, dok je oko 142 navodno ubijeno, a 229 povređeno.

„Znamo da su ovi brojevi verovatno mnogo veći – a mnogi od njih su uzrokovani unakrsnom paljbom ili upotrebom eksplozivnog oružja u naseljenim područjima“, rekao je Fontaine.

Organizacija takođe upozorava da polovina od 3,2 miliona dece koja su ostala u Ukrajini „možda bude u opasnosti da nemaju dovoljno hrane“, a oni u opkoljenim gradovima poput Mariupolja suočeni su sa najtežom situacijom.

UNICEF je ranije tvrdio da je više od 4,5 miliona ljudi pobeglo iz Ukrajine od početka vojnog sukoba, dok je 7,1 milion sada interno raseljeno. Organizacija navodi da su više od 90 odsto izbeglica žene i deca.