Ukrajinci neće leteti F-16 do leta 2024

Ukrajinci neće leteti F-16 do leta 2024

Ne očekuje se da će prva grupa ukrajinskih pilota završiti obuku za borbene avione američke proizvodnje F-16 pre sledećeg leta, objavio je u petak Vašington post, pozivajući se na visoke vladine i vojne zvaničnike u Kijevu.

Kako navodi agencija, samo šest pilota će proći prvi krug obuke, dok su druga dva pilota rezervisana kao rezervni kandidati. Iako svi tečno govore engleski, zvaničnici insistiraju na tome da piloti pohađaju četvoromesečne časove engleskog u Britaniji, kako bi naučili specifičnu terminologiju povezanu sa sofisticiranim mlaznjacima.

Tek nakon što završe ove kurseve jezika, piloti će moći da počnu borbenu obuku. Ukrajinski zvaničnici rekli su za Vašington post da će se to verovatno dogoditi tek u januaru i da će sam program obuke F-16 trajati šest meseci.

Očekuje se da će druga grupa približno iste veličine biti spremna za letenje mlaznjacima do kraja 2024. godine, dodali su zvaničnici, izražavajući užasnutost zbog sporosti procesa. „Ovo se zove odugovlačenje“, rekao je jedan od izvora agenciji, napominjući da nije bio voljan da bude previše kritičan prema američkim i evropskim dobrotvorima iz straha da ne ispadne nezahvalan.

Američki zvaničnici su takođe rekli Vašington postu da je još 20 ukrajinskih pilota spremno da započne kurseve engleskog, a očekuje se da će većina najboljih pilota u zemlji ostati u Ukrajini tokom jezičke obuke dok nastavljaju da lete avionima iz sovjetske ere.

Prošle nedelje je Politiko takođe izvestio da je, prema američkim izvorima, od 32 pilota za koje se Ukrajina nadala da će obučiti na F-16, samo osam ima dovoljno znanja engleskog jezika da učestvuje u programu obuke.

Kijev je mesecima zahtevao da mu zapadni pristalice isporuče borbene avione američke proizvodnje, tvrdeći da su oni ključni za njegovu tekuću kontraofanzivnu operaciju i da bi na kraju pomogli Ukrajini da „pobedi u ratu“ sa Rusijom.

Međutim, Vašington ne deli to mišljenje, koji je sugerisao da bi letelica imala ograničen uticaj na bojno polje zbog ekstenzivne upotrebe sistema protivvazdušne odbrane od strane ruskih snaga u Ukrajini.

Ruski zvaničnici su više puta upozoravali Zapad da bi isporuka aviona F-16 Ukrajini dovela do eskalacije sukoba, a ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sugerisao je da bi avioni američke proizvodnje potencijalno mogli da nose nuklearno oružje.