Ukrajina se zalaže za oružje, rat u centru pažnje na sastanku G20

Ukrajina se zalaže za oružje, rat u centru pažnje na sastanku G20

Ukrajina je pozvala svoje saveznike da pošalju više oružja dok se njene snage ukopavaju, nadajući se da će zaustaviti vojno napredovanje Rusije kroz istočni region Donbasa, dok je glavni ukrajinski pregovarač rekao da se približava preokret u sukobu, piše Rojters.

Signalirajući da Kremlj nije raspoložen za kompromis, predsednik Vladimir Putin je rekao da sankcije Rusiji zbog invazije koju je pokrenula u februaru rizikuju da izazovu „katastrofalni“ rast cena energenata.

Njegov najviši diplomata, Sergej Lavrov, sukobio se sa svojim zapadnim kolegama na sastanku G20 u Indoneziji, gde su pozvali Rusiju da dozvoli Ukrajini da isporuči svoje blokirano žito u sve gladniji svet.

U međuvremenu, ruski izaslanik u Britaniji nije ponudio male izglede za povlačenje iz delova Ukrajine pod ruskom kontrolom.

Ambasador Andrej Kelin rekao je Rojtersu da će ruske trupe zauzeti ostatak Donbasa u istočnoj Ukrajini i da je malo verovatno da će se povući sa kopna preko južne obale.

Ukrajina bi na kraju morala da sklopi mirovni sporazum ili „nastavi da klizi niz ovo brdo“ u propast, rekao je on.

Na linijama fronta u istočnom regionu Donbasa, ukrajinski zvaničnici su izvestili o teškim ruskim granatiranjem gradova i sela uoči očekivanog pritiska na veću teritoriju.

Ukrajinska pešadijska jedinica na putu za grad Siversk, čiji su pripadnici razgovarali za Rojters, postavila je položaje na ivici dubokog zemljanog bunkera prekrivenog balvanima i vrećama peska i branjenog mitraljezima.

U delovima oblasti Herson i Zaporožja na jugu koje je okupirala Rusija, zamenik ukrajinskog premijera je pozvao stanovnike da se evakuišu pre nego što ukrajinske snage krenu u kontraofanzivu.

„Molim vas idite – naša vojska će početi da ponovo zauzima ove oblasti. Naša odlučnost je čvrsta. I biće veoma teško kasnije otvoriti humanitarne koridore kada su u pitanju deca“, rekla je Irina Vereščuk, preneli su ukrajinski mediji.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri račune na bojnom polju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski proveo je dan u poseti bolnici u Dnjepru, lečeći vojnike i obilazeći odbranu u oblastima Dnjepropetrovsk i Krivij Rih.

Mihail Podoljak, glavni ukrajinski pregovarač u zastoju u pregovorima sa Moskvom, rekao je da je ruska vojska bila prinuđena da napravi operativnu pauzu zbog gubitaka i da obnovi snabdevanje.

„Jasno je da moraju da prerasporede stvari, dovedu nove trupe i naoružanje, i to je veoma dobro. Počinje da se oblikuje određena prekretnica jer dokazujemo da ćemo napasti skladišta i komandne centre“, Podoljak rekao je ukrajinskoj televiziji 24 kanal.

Primedbe ambasadora Kelina dale su uvid u potencijalnu završnicu Rusije – prisilnu podelu zbog koje bi njen bivši sovjetski sused ostao bez više od petine njene postsovjetske teritorije.

Eskalacija rata je moguća, rekao je Kelin.

Ukrajinski zvaničnici, ponavljajući komentare zamenika komandanta pešadijske jedinice izvan Siverska, rekli su da im je potrebno više zapadnog oružja visokog kvaliteta da bi ojačali odbranu.

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je u petak novi paket oružja vredan do 400 miliona dolara za Ukrajinu, uključujući četiri dodatna artiljerijska raketna sistema visoke pokretljivosti (HIMARS) i više municije.

Zelenski je na Tviteru zahvalio Bajdenu za HIMARS i granate, za koje je rekao da su prioritetne potrebe.

Sjedinjene Države su počele da isporučuju sistem preciznog raketnog naoružanja Ukrajini prošlog meseca nakon uveravanja da ga neće koristiti za gađanje ciljeva u Rusiji. Kijev je uspehe na bojnom polju pripisao HIMARS-u.

„Kada su ušli, ruska ratna mašina je odmah osetila njen efekat“, rekao je za Rojters Aleksij Danilov, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu. Više zapadne vojne pomoći je od vitalnog značaja, dodao je on.

Na sastanku ministara spoljnih poslova G20, američki državni sekretar Antoni Blinken predvodio je napore da se izvrši pritisak na Rusiju. On se u subotu sastao sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem i očekivalo se da će ponoviti upozorenja Pekingu da ne podržava ruski rat.

Lavrov je u petak napustio sastanak, osudivši Zapad za „besne kritike“.

Visoko na listi zabrinutosti G20 nalazi se isporuka žitarica iz Ukrajine kroz luke blokirane ruskim prisustvom u Crnom moru i rudnicima. Ukrajina je veliki izvoznik, a agencije za pomoć upozoravaju da se mnoge zemlje u razvoju suočavaju sa nestašicom hrane ako zalihe ne stignu do njih.

Blinken je pozvao Rusiju da pusti ukrajinsko žito, rekao je zapadni zvaničnik.

„Ukrajina nije vaša zemlja. Njeno žito nije vaše žito. Zašto blokirate luke? Trebalo bi da pustite žito napolje“, citira Blinken zvaničnik.

Otkako je Rusija u februaru započela ono što naziva specijalnom operacijom za demilitarizaciju Ukrajine, gradovi su bombardovani do ruševina, hiljade su ubijene, a milioni raseljeni.

Ukrajina i njeni zapadni saveznici kažu da je Rusija uključena u ničim izazvano otimanje zemlje.

Ruske snage zauzele su veliki deo teritorije širom juga Ukrajine i vode rat na iscrpljivanje u Donbasu, istočnom industrijskom srcu koje se sastoji od provincija Lugansk i Donjeck.