Ukrajina počinje pregovore sa SAD o bezbednosnim garancijama

Ukrajina počinje pregovore sa SAD o bezbednosnim garancijama

Ukrajina će ove nedelje početi konsultacije sa Sjedinjenim Državama o obezbeđivanju bezbednosnih garancija Kijevu do završetka procesa pridruživanja NATO-u, rekao je u nedelju visoki ukrajinski zvaničnik.

Razgovori, koje je najavio šef kabineta predsednika Vladimira Zelenskog, nastavak su obećanja koje je grupa naprednih zemalja G7 izdala nakon ovomesečnog samita NATO-a u Litvaniji da će izraditi i poštovati bezbednosne garancije.

„Počinjemo pregovore sa Sjedinjenim Državama (ove) nedelje“, napisao je Andrij Jermak u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

„Bezbednosne garancije za Ukrajinu biće konkretne, dugoročne obaveze koje će obezbediti kapacitet Ukrajine da pobedi i obuzda rusku agresiju u budućnosti. To će biti jasno sačinjeni formati i mehanizmi podrške.

Jermak je rekao da će garancije „biti na snazi dok Ukrajina ne obezbedi članstvo u NATO-u“.

Samit Zapadne alijanse u Vilnjusu ponudio je podršku Ukrajini u suprotstavljanju 17-mesečnoj invaziji Rusije, a pojedine zemlje su obećale novo oružje, ali datum za članstvo Ukrajine nije određen sve dok rat traje.

Članovi G7 složili su se da svaka nacija pregovara o sporazumima za obezbeđivanje bezbednosnih garancija i pomoć Ukrajini da ojača svoju vojsku.

U svojim komentarima, Jermak je rekao da se više od 10 drugih zemalja pridružilo deklaraciji G7 i da Ukrajina sa svakom od njih pregovara o uslovima budućih garancija.