Italija: Ukrajina „opasna“ za NATO

Italija: Ukrajina „opasna“ za NATO

Davanje Ukrajine članstvu u NATO dok je zemlja zaključana u sukobu sa Rusijom je „opasno za sve“ i može dovesti do globalnog rata, rekao je italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

Govoreći na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji u subotu, Tajani je ponovio da NATO „radi na tome da Ukrajina postane članica“, ali da treba da deluje diskretno i umesto da donosi ishitrene odluke na pravi način „utiri put za postizanje ovih ciljeva“.

„Iskreno govoreći, opasno je za sve jer se borite protiv Rusije, a za punopravnog člana NATO-a to bi značilo Treći svetski rat“, rekao je ministar odgovarajući na pitanje o potencijalnoj integraciji Ukrajine u blok.

„Želimo da vas podržimo, ali ova pravila su vrlo jasna – ako postoji napad na članicu NATO-a, postoji umešanost NATO-a i za to moramo biti oprezni“, objasnio je on i dodao da je trenutno stanje u saradnja između bloka predvođenog SAD i Kijeva „šalje jasnu poruku Rusiji“.

NATO je prvi put objavio da će se Ukrajina pridružiti 2008. Nakon puča u Kijevu 2014. koji je podržavao Zapad, Ukrajina je pojačala angažman sa alijansom, upisujući članstvo u svoj ustav kao strateški cilj 2017. U jesen 2022. zvanično je podnela zahtev za pridruživanje NATO-u nakon što su četiri njena bivša regiona velikom većinom glasala da postanu deo Rusije.

Na samitu NATO-a u Viljnusu prošle godine, ministri spoljnih poslova NATO-a izjavili su da Ukrajina treba da sprovede „dodatne reforme demokratskog i bezbednosnog sektora“ kako bi se pridružila bloku, rekavši da će poziv biti upućen samo „kada se saveznici slože i ispune uslovi. ”

Iako se očekuje da će se o tom pitanju dalje razgovarati na samitu u Vašingtonu sledećeg jula, magazin Foreign Polici izvestio je prošlog meseca da se Vašington i Berlin protive toj ideji iz straha od potencijalne konfrontacije punog razmera sa Moskvom.

Rusija posmatra širenje NATO-a ka svojoj granici kao veliku bezbednosnu pretnju. Predsednik Vladimir Putin je tvrdio da su zapadne sile iskoristile Ukrajinu da se suprotstave Rusiji nakon pada Sovjetskog Saveza. U nedavnom intervjuu sa Takerom Karlsonom, Putin je nazvao pristup Zapada Ukrajini kolosalnom političkom greškom, ukazujući na obećanje NATO-a iz 2008. da će primiti zemlju u blok, kao i na državni udar u Kijevu 2014. koji je podržavao Zapad.