Ukrajina će „jačati EU“

Ukrajina će „jačati EU“

EU i NATO će nastaviti da podržavaju Ukrajinu jer takvu podršku smatraju geopolitički kritičnom, rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

Govoreći na Konferenciji Zelene stranke u Karlsrueu u subotu, Berbok je tvrdio da Evropska unija mora da prihvati Kijev, jer više ne može sebi da priušti sive zone u Evropi.

„U našem sopstvenom geopolitičkom interesu je da se Ukrajina pridruži Evropskoj uniji, zbog čega ne samo da ćemo nastaviti našu podršku Ukrajini, već je i ojačati u EU i NATO-u“, rekla je ona, ističući da je „Evropa naše životno osiguranje i to je ono što je važno i geostrateški presudno.”

„Danas je jasno da će Ukrajina ojačati EU u doglednoj budućnosti“, istakla je ona.

Prošlog meseca, Berbok je rekao da budućnost Ukrajine „leži u“ EU, uključujući regione koje je Rusija inkorporirala 2022. godine, ali Kijev i dalje polaže pravo. „[EU] će se uskoro protezati od Lisabona do Luganska“, rekao je Berbok novinarima na marginama sastanka ministara spoljnih poslova EU u ukrajinskoj prestonici.

Ponavljajući stav Berlina da Ukrajina treba da se pridruži EU, Berbok je rekao da se isto odnosi i na Moldaviju, Gruziju i potencijalno Zapadni Balkan, kako ne bi ostalo „sive zone“ u Evropi. Međutim, ranije u novembru, ona je priznala da će i sam blok morati da prođe kroz „mučne“ reforme da bi pravilno funkcionisao sa toliko članica.

Nemačka je drugi najveći donator vojne pomoći u Ukrajini iza SAD, a Berbok je postao jedan od najglasnijih zagovornika Kijeva od početka rusko-ukrajinskog sukoba.

Berlin je nedavno obećao da će „proširiti i povećati“ svoju podršku Kijevu u narednim godinama. Berlin planira da obezbedi još jedan sistem protivvazdušne odbrane i generatore električne energije kao deo takozvane šeme „zimske zaštite kišobrana“.

Pošto je potrošila oko 18,2 milijarde dolara na vojnu pomoć Kijevu, Nemačka je i dalje daleko iza SAD, koje su potrošile oko 45 milijardi dolara, prema nemačkom Institutu za svetsku ekonomiju Kil.

Rusija je izjavila da zapadne isporuke oružja Ukrajini nisu imale značajan uticaj na liniju fronta. Početkom novembra ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da „uprkos snabdevanju novim vrstama NATO naoružanja, režim u Kijevu gubi“. Ruska vojska je takođe redovno objavljivala fotografije i video snimke uništenog ukrajinskog teškog oklopa, uključujući tenkove nemačke proizvodnje Leopard.