UK obećava da neće držati predavanja Indiji

UK obećava da neće držati predavanja Indiji

Britanski premijer Boris Džonson najavio je da će odnosi Moskve i Nju Delhija biti jedna od ključnih tema za razgovor tokom njegove dvodnevne posete Indiji gde će se sastati sa svojim kolegom Narendrom Modijem.

Velika Britanija pokušava da ubedi Indiju da preispita svoje bliske veze sa Rusijom u svetlu vojnog sukoba u Ukrajini. Nju Delhi je do sada odbijao da osudi Moskvu zbog napada na svog suseda.

Međutim, Džonson će se očigledno uzdržati od pokušaja da „održi predavanje” Modiju tokom njegove posete, rekao je portparol premijera.

„Velika Britanija ne bi nastojala da drži lekcije drugim demokratski izabranim vladama o tome koji je pravac delovanja najbolji za njih. Radije bismo želeli da ponudimo nove mogućnosti koje su bile od koristi i građanima Velike Britanije i Indije“, rekao je portparol Borisa Džonsona Maks Blejn u utorak, uoči premijerove posete Indiji.

Blejn je dodao da će Britanija „raditi sa drugim zemljama na pružanju alternativnih opcija za nabavku odbrane i energije za Indiju kako bi diverzifikovala svoje lance snabdevanja dalje od Rusije“.

U međuvremenu, indijski uvoznici su nedavno najavili planove da povećaju kupovinu ruske sirove nafte i uglja sa popustom, jer su indijske zalihe uglja iskusile nestašice, a moskovske cene su se pokazale mnogo niže od onih australijskog i južnoafričkog uglja.

Ipak, Džonson insistira da i Indija i Velika Britanija takođe treba da rade na smanjenju zavisnosti od inostranog uvoza energenata, i predložio je da dve zemlje rade zajedno na postizanju tog cilja, dodajući da postoje mnoge mogućnosti za London i Nju Delhi da povećaju saradnju u oblasti odbrane. i bezbednost.

Džonson će takođe razgovarati o trgovinskim sporazumima sa indijskom stranom, koji će uključivati saradnju u raznim industrijama kao što su tehnologija, softversko inženjerstvo, zdravstvo i zajednička lansiranja satelita, sa potencijalnim ugovorima u vrednosti od milijardu funti (1,3 milijarde dolara) britanskoj ekonomiji i obećavajućim 11.000 radnih mesta u Velikoj Britaniji kao rezultat. Velika Britanija se takođe nada da će sklopiti sporazum o slobodnoj trgovini sa Indijom nakon Bregzita, nadajući se da će ga potpisati „do jeseni“, kaže Džonson.

Iako je Indija pozvala na prekid nasilja u Ukrajini, uzdržala se od direktne osude Moskve i umesto toga je odlučila da se fokusira na stabilizaciju svojih ekonomskih veza sa Rusijom.

„Imamo uspostavljene ekonomske odnose sa Rusijom. S obzirom na trenutne okolnosti nakon razvoja u Ukrajini, mislim da postoje napori obe strane da osiguraju da ovaj ekonomski odnos ostane stabilan“, rekao je portparol indijskog ministarstva spoljnih poslova Arindam Bagči ranije ovog meseca.

Rusija i Indija takođe navodno rade na stvaranju novog transakcionog mehanizma za bilateralnu trgovinu, koji bi omogućio obračune u nacionalnim valutama, rubljama i rupijama. Nakon što su zapadne zemlje isključile ruske banke iz mreže za razmenu finansijskih poruka SVIFT. Izveštaji tvrde da bi se Moskva i Nju Delhi mogli odlučiti za usvajanje ruskog sistema prenosa finansijskih poruka (SPFS) za bilateralnu trgovinu, što bi dodatno produbilo ekonomske veze između dve zemlje.

Prema analitičarima, trgovinski mehanizam rupija-rublja je ključan za nastavak rasta trgovine između dve zemlje, pošto su indijskoj ekonomiji potrebni ruski energenti i roba za rast, a Rusiji je potrebno ogromno indijsko tržište da nadoknadi uticaj zapadnih sankcija.