Britanija ima tajne planove za EU

Britanija ima tajne planove za EU

Britanski premijer Riši Sunak privatno je zatražio od članova svog kabineta da razrade načine za obnovu veza sa EU koje su prekinute nakon Bregzita 2020. godine, rekli su vladini izvori za Blumberg.

Trenutno se sastavljaju planovi u Dauning stritu 10 za jačanje veza između Londona i Brisela u oblastima kao što su odbrana, migracija i ekonomija, uključujući trgovinu, energetiku i međunarodne standarde, izvestila je agencija u subotu.

Prema rečima britanskih ministara, diplomata i zvaničnika, koji su svi govorili pod uslovom anonimnosti, približavanje se priprema kako bi se kompenzovale posledice sukoba između Rusije i Ukrajine, u kojem se London pozicionira među prvim pobornicima kijevskih vlasti. .

U narednim danima, Sunakova vlada se nada da će objaviti rešenje za dugogodišnji spor sa EU oko trgovinskih aranžmana za Severnu Irsku nakon Bregzita. Plan Londona je da iskoristi ovaj razvoj događaja i učini ga osnovom za dalje unapređenje veza sa 27-članim blokom.

Blumberg je istakao da kretanjem u ovom pravcu premijer rizikuje da izazove gnev među zakonodavcima koji su protiv EU iz njegove vladajuće Konzervativne partije. Još jedan izazov za Sunaka bio bi prevazilaženje skepticizma evropskih lidera, koji su se umorili od toga da vrhunski britanski političari koriste blok kao „vreću za udaranje domaće publike“ od glasanja o Bregzitu 2016, dodaje se.

Jedan od izvora uveravao je Blumberg da navodno okretanje ka Evropi ne znači da je Bregzit greška, već samo odraz promene geopolitičke situacije.

Prema rečima drugog zvaničnika, Sunakovi potčinjeni uspeli su da ubede premijera, koji je na toj funkciji od kraja oktobra, da je u sadašnjoj realnosti „opasnijeg sveta, sve većeg autoritarizma i protekcionizma“ bliža saradnja sa saveznicima apsolutno neophodna za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Da bi se to postiglo, Britanija bi zahtevala da odustane od svoje „luđačke strategije“ pružanja otpora EU, u korist stabilnih odnosa sa blokom kao kritičnim prijateljima, rekao je on. Zajedno bi London i Brisel mogli efikasnije da se odupru ekonomskim turbulencijama i pretnjama koje predstavljaju Rusija i Kina, objasnio je izvor.