U Turskoj pokrenut krivični postupak protiv aktiviste koji je spalio Kurane

U Turskoj pokrenut krivični postupak protiv aktiviste koji je spalio Kurane

Glavno tužilaštvo Ankare otvorilo je krivični postupak protiv ekstremno desničarskog dansko-švedskog političara Rasmusa Paludana i Edvina Vagensvelda, koji su ranije počinili dela spaljivanja Kurana u Švedskoj, Danskoj i Holandiji, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Anadolu.

„Osumnjičeni su činili dela javnog izazivanja javne mržnje i neprijateljstva prema svetim vrednostima islamske veroispovesti – Kuranu i Poslaniku, a takođe su otvoreno vređali verska osećanja određenog dela stanovništva“, saopštilo je tužilaštvo. u saopštenju.

Napominje se da će istraga biti sprovedena na osnovu relevantnih članova Krivičnog zakona Turske.

Što se tiče Vagensvelda, on je predstavnik desničarskog pokreta „Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada” i 24. januara je pocepao primerak Kurana u Hagu.

Rasmus Paludan je lider danske krajnje desničarske partije „Tvrdi kurs”, poznate po provokativnim akcijama protiv Turske. Tokom januara spalio je Kuran u blizini turskih ambasada u Kopenhagenu i Stokholmu.

Prema pisanju medija, Paludanu je u organizovanju najmanje jedne takve akcije pomogao švedski novinar Čang Frik, koji takođe radi sa podružnicom ruskog propagandnog kanala RT.

Kao što znate, neizvesnost u pogledu Turskog odobravanja švedske aplikacije je još više porasla u pozadini nedavnih antiturskih akcija u zemlji. Nakon spaljivanja Kurana ispred turske ambasade u Stokholmu, Turska je prekinula trilateralne razgovore sa Švedskom i Finskom, rekavši da je „besmisleno“ razgovarati.

Ipak, Švedska se nada pridruživanju NATO-u ovog leta.