Lula se čvrsto drži svoje pozicije u ratu u Ukrajini

Lula se čvrsto drži svoje pozicije u ratu u Ukrajini

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva sastao se u sredu sa premijerom Španije radi razgovora koji imaju za cilj postizanje napretka u interkontinentalnom trgovinskom sporazumu, ali su njegove razlike sa Evropskom unijom po pitanju rata u Ukrajini ostale očigledne.

27-člana EU završila je pregovore 2019. o širokom trgovinskom sporazumu sa Merkosurom, južnoameričkim blokom koji uključuje Argentinu, Brazil, Paragvaj i Urugvaj. Ali ratifikacija je zaustavljena tokom predsedavanja Lulinog prethodnika, Jaira Bolsonara, zbog zabrinutosti oko ekoloških standarda i zaštite cena za evropske farmere.

Lula i španski premijer Pedro Sančez održali su konferenciju za novinare nakon potpisivanja bilateralnih sporazuma u ​​sredu. Toplina između dvojice levičarskih lidera je bila očigledna, ali su njihovi različiti pogledi na Ukrajinu ostavili notu napetosti u prostoriji.

„Nema sumnje da osuđujemo rusko kršenje prava Ukrajine invazijom, ali nije od koristi govoriti ko je u pravu, a ko nije. Rat se mora zaustaviti“, rekao je Lula.

On je napravio poređenje između ruskih akcija u Ukrajini i ratova koje su vodile druge stalne članice Saveta bezbednosti UN, pozivajući se na invaziju Sjedinjenih Država na Irak 2003. bez mandata Ujedinjenih nacija.

Ranije ovog meseca, Lula je iznervirao zapadne lidere kada je rekao da su i Ukrajina i Rusija odlučile da uđu u rat i da američka vojna pomoć podstiče sukob.

U Španiji, Lula je ponovio svoj poziv na „G-20 mira“, koju zamišlja kao grupu nominalno neutralnih nacija koje će pokušati da posreduju u okončanju sukoba u Ukrajini. Stalne članice Saveta bezbednosti UN „su one koje prodaju najviše oružja na svetu“, rekao je brazilski predsednik, sugerišući da su zemlje poput Brazila, Egipta ili Južne Afrike bolje pozicionirane da posreduju.

Ranije tokom posete Španiji, Lula je rekao da se mir u Ukrajini mora vratiti zbog negativnih efekata rata na globalne cene hrane i đubriva.

Kasnije je uverio svoju madridsku publiku u posvećenost Brazila međunarodnoj saradnji, izbacujući listu svetskih lidera sa kojima se susreo otkako je započeo svoj treći neuzastopni mandat početkom godine i izjavljujući da namerava da se sastane sa još mnogo.

„Brazil se vratio“, rekao je.

Sančez je prešao na Ukrajinu, zahvalivši Luli na njegovom mirovnom predlogu, ali je rekao brazilskom lideru da „u ovom ratu postoje agresor i žrtva, a agresor je Putin“.

Španski premijer je dodao: „Ako želimo pošten i dugotrajan mir, od suštinskog je značaja da se čuje glas Ukrajine i njenog predsednika.

Odvojeno, Brazil i Španija se zalažu za pripremanje sitnih slova sporazuma sa Merkosurom za razmatranje od strane zemalja članica na zajedničkom samitu EU i Zajednice latinoameričkih i karipskih država (CELAC) od 17. do 18. jula.

Španija preuzima rotirajuće predsedavanje EU u julu, a Brazil će istovremeno preuzeti istu ulogu u Merkosuru.

Sančez je opisao sastanak CELAC-a kao „odličnu priliku“ da se sporazum unapredi, dok je Lula dodao: „Moramo to da uradimo“.

Sporazum Mercosur-EU bi integrisao tržište od oko 800 miliona ljudi koje predstavlja oko jedne četvrtine svetskog bruto domaćeg proizvoda i više od 100 milijardi dolara bilateralne trgovine robom i uslugama. Sporazum bi smanjio carine i olakšao pristup poljoprivrednim izvoznicima tržištu EU, a evropskim proizvođačima zemljama Merkosura.

Nakon sastanaka sa španskim poslovnim liderima u sredu, Lula se takođe pobrinuo da promoviše svoje dugogodišnje veze sa sindikatima u zemlji i tvitovao je fotografiju sa delegacijom glavnog sindikata UGT.

Ugostio ga je španski kralj Felipe VI na ručku u kraljevskoj palati i trebalo je da se vrati u Brazil u sredu popodne.