Prvi Samit predsednica parlamenata: Francuska postavlja primer za zaštitu prava žena

Prvi Samit predsednica parlamenata: Francuska postavlja primer za zaštitu prava žena

Predsednica donjeg doma francuskog parlamenta, Jael Bron-Pive, organizovaće u sredu i četvrtak prvi Samit predsednica parlamenata, na kojem će učestvovati najmanje 25 njenih koleginica, neposredno uoči Međunarodnog dana žena 8. marta.

Ova inicijativa nastala je iz zapažanja predsednice Bron-Pive o nazadovanju ženskih prava ili njihovom dovođenju u pitanje, kao što je to slučaj sa pravom na abortus u nekim zemljama poput SAD-a i Poljske, saopštilo je njeno okruženje.

Francuski Ustav će u ponedeljak uključiti pravo na abortus nakon planiranog glasanja u oba doma parlamenta, što predstavlja značajan korak u zaštiti ženskih prava. Samit će biti prilika da se pošalje jak signal svetu o neophodnosti zaštite prava žena, istakli su saradnici predsednice donjeg doma francuskog parlamenta.

Suprotno trendu smanjenja prava na abortus u mnogim zemljama, Francuska će postati prva zemlja koja će dobrovoljni prekid trudnoće uključiti u svoj Ustav, što odražava podršku tamošnjeg javnog mnjenja ovom pitanju.

Odluka u SAD-u da se poništi odluka kojom je zaštićena mogućnost abortusa na saveznom nivou u junu 2022. godine izazvala je osudu u francuskom javnom mnjenju i političkim krugovima, naglašavajući potrebu za globalnom zaštitom prava žena.