U Letoniji su privedena četiri državljana zbog sumnje da rade za FSB

U Letoniji su privedena četiri državljana zbog sumnje da rade za FSB

Služba državne bezbednosti Letonije (SSB) privela je četvoricu državljana zemlje zbog sumnje da su radili u ime specijalnih službi Ruske Federacije.

Kako navodi agencija, ova aktivnost je bila usmerena protiv letonske države i bezbednosti njenih stanovnika. Službenici reda su 1. avgusta pokrenuli krivični postupak po članu za pružanje pomoći stranoj državi protiv Letonije.

Trojica osumnjičenih su uhapšena, dok je četvrtom zabranjeno napuštanje Letonije i promena mesta stanovanja.

U okviru istrage, Služba bezbednosti je izvršila pretrese u 14 objekata u Rigi i drugim gradovima zemlje. Kako se navodi, tokom pretresa zaplenjen je veliki broj nosača informacija i raznih dokumenata.

Snage bezbednosti su otkrile te uređaje, koji su verovatno „roba od strateškog značaja i mogu se koristiti za nezakonite operativne radnje“.

Služba državne bezbednosti je došla do zaključka da su osumnjičeni, u ime FSB Rusije, „sprovodili radnje usmerene protiv slobode, neprikosnovenosti, ekonomske, socijalne i fizičke bezbednosti drugih lica“.

Dan ranije je objavljeno da je Služba državne bezbednosti zainteresovana za stanovnike Letonije koji su odlučili da studiraju na univerzitetima u Ruskoj Federaciji.

Ranije je SGB priveo taksista osumnjičenog za špijuniranje u korist Rusije.