EK kritikovala stanje vladavine prava u Mađarskoj i Poljskoj

EK kritikovala stanje vladavine prava u Mađarskoj i Poljskoj

U izveštaju Evropske komisije (EK) o situaciji sa vladavinom prava u državama članicama EU, ponovo su kritikovali situaciju sa vladavinom prava u Mađarskoj i Poljskoj, fokusirajući se na pitanja vezana za pravosudni sistem i nezavisnost medija, prenosi AP.

Što se tiče Poljske, u izveštaju se navodi da i dalje postoje ozbiljna pitanja o nezavisnosti sudija, kao i merama za borbu protiv korupcije. Oni takođe primećuju da se „uopšteno gledano, medijsko okruženje nastavlja pogoršavati“.

Varšava i Brisel godinama se spore oko nezavisnosti pravosudnog sistema. Konkretno, Poljska će morati da preduzme niz koraka u ovoj oblasti kako bi dobila evropska sredstva za ekonomski oporavak nakon pandemije korona virusa. Neki evroposlanici su čak pokrenuli i pitanje ostavke predsednika Evropske komisije, smatrajući da je Brisel pristao da odobri plan Poljske „kovid“ bez adekvatnih garancija da će zemlja ispuniti te obaveze.

Poljski ministar pravde i generalni tužilac Zbignjev Zjobro nazvao je izveštaj „još jednom ucenom EU“ i poručio da Poljska ne treba da popusti pod pritiscima.

Što se tiče Mađarske, u izveštaju se takođe navodi da pitanja u vezi sa nezavisnošću pravosudnog sistema nisu rešena, a zemlja ostaje u opasnosti od „klijentelizma, favorizovanja i nepotizma“ u organima na najvišim nivoima vlasti.

„EU će ostati kredibilna samo ako sačuvamo vladavinu prava kod kuće i nastavimo da jačamo kulturu vladavine prava“, prokomentarisao je evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders.