U Holandiji zvanično objavljen datum vanrednih izbora

U Holandiji zvanično objavljen datum vanrednih izbora

Šef ministarstva unutrašnjih poslova Holandije Ganke Bruins Slot saopštio je u petak datum vanrednih parlamentarnih izbora u toj zemlji, izazvanih ostavkom vlade koju je predvodio Mark Rute.

Ovo se navodi u poruci holandske vlade.

Kako se navodi, holandska vlada je izabrala 22. novembar kao datum za izbore „zbog važnosti ekspeditivnosti i pažljivog organizovanja ovih izbora, jer je vreme za pripremu za njih kratko“.

Šef holandskog Ministarstva unutrašnjih poslova rekao je i da će za organizovanje izbora biti potrebno „hiljade dobrovoljaca“ i pozvao one koji su spremni da se pripreme da se narednih nedelja prijave lokalnim vlastima.

Prema holandskom izbornom zakonu, dan nominacija biće 9. oktobra. Međutim, već se zna da u njima neće učestvovati dugogodišnji premijer Rute.

Ranije je saopšteno da izbori neće biti održani pre sredine novembra, jer je potrebno vreme da se organizuju. Osim toga, u Holandiji se izbori uvek održavaju sredom, što odmah ograničava opcije za moguće datume.

Podsetimo, krajem prošle nedelje dugogodišnji premijer zemlje Mark Rute najavio je ostavku vlade i, neočekivano, odluku da napusti politiku. Jedan od ključnih razloga za raspad koalicije bilo je neslaganje između stranaka o tome kako pojačati kontrolu nad migracijama.

72 odsto građana ne voli ideju da bi Mark Rute ponovo mogao da vodi vladu nakon što je prethodna propala pod njegovim rukovodstvom.

U petak, 14. jula, Ruteova vlada se prvi put sastala u privremenom svojstvu.