U Britaniji, laburisti imaju značajnu prednost u odnosu na vladajuće konzervativce

U Britaniji, laburisti imaju značajnu prednost u odnosu na vladajuće konzervativce

Laburistička partija održava značajnu prednost u odnosu na konzervativce britanskog premijera Rišija Sunaka na izborima 2024. godine.

O tome svedoče rezultati istraživanja koje je ove nedelje sprovela kompanija PeoplePolling za desničarsku publikaciju GB njuz, prenosi Blumberg.

Anketa je pokazala da bi 45 odsto potencijalnih glasača podržalo laburiste u poređenju sa 23 odsto onih koji podržavaju torijevce.

Rezultati su u skladu sa brojnim anketama sprovedenim poslednjih meseci.

Skoro 2.000 ljudi anketirano je onlajn 28. decembra.

Popularnost laburista raste jer je Sunakov rejting u njegovoj partiji pao na rekordno nizak nivo. Premijer još nije odredio datum izbora, ali bi oni trebalo da budu održani do kraja januara 2025. godine.

Više od polovine ispitanika – 54 odsto – reklo je da im je sada gore nego pre dve godine, što odražava krizu troškova života u Velikoj Britaniji.

Inflacija potrošačkih cena je nedavno pala brže nego što se očekivalo i britanska ekonomija bi mogla da izbegne recesiju 2024. godine, pokazalo je istraživanje ekonomista Blumberga. Međutim, anketa sugeriše da Britanci veruju da bi vlada trebalo da daje prioritet rešavanju troškova života više nego bilo kom drugom pitanju.

Većina posmatrača u Vestminsteru očekuje da će izbori biti održani na jesen, ali nedavna najava vlade da će prolećni budžet predstaviti 6. marta, a ne sredinom meseca, ostavlja otvorenu mogućnost ranijeg glasanja.

Početkom decembra objavljeno je da je rejting odobravanja Rišija Sunaka među aktivistima u njegovoj Konzervativnoj partiji pao na minus 25 procentnih poena, što je najniže od početka njegovog mandata u jesen 2022.

U julu je i rejting odobravanja aktuelnog premijera među svim Britancima pao na najniži nivo od kada je imenovan za premijera Velike Britanije.