U Briselu će biti održan sastanak ministara spoljnih poslova Istočnog partnerstva

U Briselu će biti održan sastanak ministara spoljnih poslova Istočnog partnerstva

11. decembra u Briselu će se održati sastanak ministara spoljnih poslova zemalja Istočnog partnerstva – Ukrajine, Moldavije, Jermenije, Azerbejdžana i Gruzije.

Ovo je saopšteno u pres-službi Saveta EU.

Sastanak, kojim predsedava šef diplomatije EU Žozep Borel, okupiće ministre spoljnih poslova EU i njihove kolege iz pet od šest zemalja Istočnog partnerstva. Belorusija, koja je takođe članica ZND, neće biti predstavljena.

Na sastanku, koji će početi u 18 časova po briselskom vremenu po završetku decembarskog sastanka Saveta za spoljne poslove EU, učestvovaće i evropski komesar Oliver Vargej.

Ministri će razmeniti mišljenja o Istočnom partnerstvu, sagledati njegova dostignuća i identifikovati konkretne preporuke za budućnost politike“, navodi se u saopštenju.

Ministri će na sastanku razgovarati o tome kako Istočno partnerstvo može da nastavi da izlazi u susret potrebama država članica i partnerskih zemalja, što bi trebalo da budu ključni prioriteti zajedničkog rada u 2024. godini, kako ubrzati sprovođenje Ekonomskog i investicionog plana Istočne Partnerstvo i kako ojačati saradnju sa regionima kao što su Centralna Azija i Zapadni Balkan, kao i sinergije sa drugim regionalnim politikama kao što je Crnomorska sinergija.

Sastanak će se održati uoči samita lidera EU 14-15. decembra, na kojem će se razmatrati odluka o otpočinjanju pristupnih pregovora sa Ukrajinom i Moldavijom i dodeli statusa kandidata Gruziji.

Mađarski premijer Viktor Orban preti da će poremetiti samit, jasno stavljajući do znanja u dva pisma predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu da se protivi pristupnim pregovorima sa Kijevom i da umesto toga želi da održi stratešku diskusiju o podršci EU Ukrajini.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je 7. decembra mađarskog premijera da traži kompromis o početku pregovora sa Ukrajinom o njenom pristupanju EU.