Tviter fajlovi otkrivaju rastuću kontrolu vlade

Tviter fajlovi otkrivaju rastuću kontrolu vlade

Tokom pregleda Tviter fajlova, istraživački reporter Matt Taibbi otkrio je obrazac povećanja vladine kontrole nad platformom društvenih medija.

Otkako je kupio Tviter za 44 milijarde dolara u oktobru, Elon Musk je objavio niz dokumenata koji bacaju svetlo na prethodno neprozirnu politiku cenzure platforme, angažujući nezavisne novinare da razbiju svaki deponij dokumenata. Nezavisni novinar Met Taibbi bio je prvi izabran, koji je objavio saopštenja koja su otkrila napor cele kompanije da suzbije izveštavanje o laptopu Hantera Bajdena – čiji je sadržaj umešao porodicu Bajden u brojne strane korupcionaške šeme.

„Nije me mnogo zanimala ta priča sama po sebi“, rekao je Taibbi za Kiriakou. „Pitanje na koje sam zaista želeo da odgovorim bilo je koji nivo komunikacije i koordinacije postoji između…Tvitter-a i federalnih organa za sprovođenje zakona, a možda i agencija izvan FBI-a, Odeljenja za unutrašnju bezbednost ili Bele kuće.”

Istražujući odluku Tvitera da zabrani nalog tadašnjeg predsednika Donalda Trampa početkom 2021. godine, Taibbi je rekao da je počeo da primećuje trenutne poruke između Tviter rukovodilaca „gde biste videli mala udubljenja na vrhu poruka u kojima je pisalo „ovo je obeleženo od strane DHS, ovo je označen od strane FBI-a.“

„I to nam je odmah reklo nešto veoma značajno, da se Tviter bavi obradom zahteva koji su dolazili od federalnih agencija za sprovođenje zakona“, rekao je on.

Taibbi je otkrio da će uoči izbora 2020. Tviter dobiti liste hiljada naloga za suspendovanje. Ove liste su kompaniji predali FBI, CIA, NSA, Pentagon, Stejt department, Trezor i drugi, a ponekad su dolazili u obliku eksel tabela, za koje se očekivalo da će zaposleni bez sumnje zabraniti.

„Bilo je toliko zahteva, jednog dana su dobili jednu grupu i kada su je završili čuo se aplauz u ćaskanju“, rekao je Taibbi za Kiriakou.

U jednom trenutku, kada su zaposleni na Tviteru od Stejt departmenta dobili listu naloga za zabranu širenja takozvanih ruskih „dezinformacija“, oni su tvrdili da ne treba ništa da preduzmu, jer odeljenje nije pružilo nikakve dokaze. Međutim, izvršni direktor Tvitera koji je ranije radio za CIA-u rekao im je da svejedno označe naloge, pošto „partneri iz vlade postaju agresivniji“ sa svojim zahtevima za cenzuru.

„Ta odluka je bila značajna, jer je to bio jedan od trenutaka kada je Tviter u suštini shvatio ‘Ne možemo više da kažemo ne'“, objasnio je Taibbi.

U vreme otkako je Taibbi objavio svoju prvu priču na laptopu Hunter Biden, dalji izveštaji su otkrili da je Tviter pomagao onlajn kampanje uticaja američke vojske, cenzurisao „antiukrajinske narative“ u ime više američkih obaveštajnih agencija, potiskivao „legitiman sadržaj“ na Covid-19 u ime Bele kuće i učestvovao u prevari „Rusijagejt“.