Tusku rečeno da njegovi prethodnici nisu ostavljali novac za plate njegovih kancelarijskih radnika

Tusku rečeno da njegovi prethodnici nisu ostavljali novac za plate njegovih kancelarijskih radnika

Šef kabineta novog poljskog premijera Donalda Tuska Jan Hrabec rekao je na prvoj konferenciji za novinare u petak da državnoj kasi nedostaje tri miliona zlota za isplatu zaposlenih u kancelariji zbog postupaka njegovih prethodnika.

Prema rečima Hrabetsa, novac je išao za otpremnine za ministre dvonedeljne vlade Mateuša Moravetskog i isplate za neiskorišćene godišnje odmore, iako budžet ne predviđa „zapošljavanje stotina ljudi od prethodnika za predizbornu kampanju“.

„Postoji pravilo da zaposleni koji su dobrovoljno opozvani ili otpušteni imaju otkazni rok, koriste odsustvo na koje imaju pravo, a koje nije iskorišćeno. Ovde takvi koraci nisu preduzeti“, objasnio je on.

„Zaposleni su otpušteni, ili je došlo do dobrovoljnog otpuštanja i njima je pripisana ekvivalentna odsustva. To iznosi više od pola miliona zlota. S druge strane, kombinovane naknade za vikend nekih ministara su iznosile više od 200.000 zlota. , govorim o pojedinačnim slučajevima“, rekao je Grabets.

Šef Tuskovog kabineta je rekao da se već obratio ministru finansija sa zahtevom za preraspodelu sredstava za isplatu plata.

„Istražićemo ko je konkretno odgovoran za ovu činjenicu. Ima i znakova krivičnog dela. Ukoliko ovo budu zaključci komisije koja je sprovela internu reviziju, podnećemo odgovarajuće zahteve tužilaštvu“, rekao je on.

Bivši portparol vlade premijera Moravjeckog Pjotr Miler je u odgovoru na ovo izjavio da se isplata plata državnim službenicima u prethodnoj vladi odvijala u skladu sa radnim zakonodavstvom.

„I zato mu je, na primer, koliko se sećam, kada je Donald Tusk otišao sa mesta premijera, obeštećeno oko 100 dana neiskorišćenog odmora. Takva su pravila“, podsetio je Miler.

Podsetimo, Tuskova vlada je u sredu položila zakletvu u predsedničkoj palati i zvanično počela sa radom.