Tusk: Orbanova vlada je otvoreno prešla na stav Rusije

Tusk: Orbanova vlada je otvoreno prešla na stav Rusije

Donald Tusk, za koga se očekuje da će postati sledeći premijer Poljske, rekao je da je mađarska vlada otvoreno „prešla na ruske pozicije“.

Tusk je to rekao u petak u razgovoru za medije, prenosi „Evropska istina“.

Tusk je upitan o mogućim razgovorima sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

„Imamo posla sa vladom koja je otvoreno prešla na ruske pozicije… Budimo iskreni. Njegov odnos sa Moskvom i Putinom je organski, i mislim da moja uverenja ne mogu značajno da promene njegov stav“, rekao je on.

Tusk je napomenuo da „ne bi precenio svoj uticaj na Viktora Orbana“. „Mi danas nismo politički bliski jedni drugima“, rekao je on.

On je naveo da Orbanova vlada blokira odluke kojima je Poljska trebalo da dobije 800 miliona evra od EU za oružje prebačeno Ukrajini.

„Ogorčen sam činjenicom da u poslednjem trenutku, kada trče za svojim novcem&mld;, nisu mogli da reše sa Orbanom tako važno pitanje za nas kao što je 800 miliona evra za oružje“, rekao je on, misleći na vladu Mateusz Moraviecki.

Šef „Građanske platforme“ je uverio da će biti čvrst na Evropskom savetu, gde će se razgovarati o važnim pitanjima u vezi sa Ukrajinom.

„Uveren sam da će većina lidera od sada voditi računa o poljskom mišljenju kada su u pitanju ukrajinska pitanja i kada su u pitanju Mađarska i Orban“, rekao je on i dodao da će koristiti različite argumente i metode „da bi najmanje otkloniti negativne posledice.“ Orbanov stav.

Kao što znate, poljski Sejm će 11. decembra glasati za glasanje o poverenju vladi koju predvodi Mateuš Moravjecki.

Kada se očekuje da mu ne glasa o poverenju, parlamentarna većina planira da u drugom krugu glasa za vladu Donalda Tuska.