Turska želi da organizuje pregovore između Rusije i zapadnih zemalja o „velikom sporazumu“

Turska želi da organizuje pregovore između Rusije i zapadnih zemalja o „velikom sporazumu“

Turska je odlučila da organizuje pregovore između Rusije i četiri zapadne sile – Velike Britanije, Nemačke, SAD i Francuske, kako bi one pokušale da se dogovore oko „velikog posla” koji Moskva želi.

Kako piše Evropska istina, ovo je preneo turski list Milliiet, ne navodeći izvor informacija.

Napominje se da je Turska nakon analize govora ruskog predsednika Vladimira Putina došla do zaključka da „Moskva želi dugoročni sporazum sa Zapadom“.

„Nisu sve zapadne prestonice bile obaveštene o planu, ali je on prenet u SAD kroz važne i privatne kanale. Prvi komentari o planu od uticajnih zvaničnika u Vašingtonu bili su pozitivni“, tvrdi tursko izdanje.

Milijet ne precizira da li će se na ovim razgovorima razgovarati o invaziji Rusije na Ukrajinu u punom obimu, ali „Ankara takođe poštuje želje Ukrajine i otvorenim kanalima govori da bi rat trebalo da se vrati u mir bez upotrebe taktičkog nuklearnog oružja. “

Istovremeno, nije poznato da li će pristati na takav dijalog u Moskvi, navodi se u članku.

Podsetimo, ranije je savetnik predsednika Turske Ibrahim Kalin rekao da predsednik Rusije Vladimir Putin želi da zaključi „novi veliki sporazum” sa Zapadom, a to se može objasniti, posebno, Moskvom. želja da se ide na pregovore.

Predsednik Volodimir Zelenski je 30. septembra rekao da Ukrajina neće pregovarati sa Rusijom dok je Vladimir Putin predsednik Ruske Federacije. Ovu odluku doneo je predsednik Ukrajine nakon što je Rusija anektirala četiri delimično okupirana ukrajinska regiona.