Turska traži ustupke od kandidata za NATO

Turska traži ustupke od kandidata za NATO

Sankcije koje je Ankari uvela Švedska ne mogu se ignorisati, upozorava Ankara.

Ankara ne može da „ostavi po strani“ sankcije koje je Turskoj uveo Stokholm kada razgovara o kandidaturi Švedske za pridruživanje NATO-u, rekao je u ponedeljak predsednik Redžep Tajip Erdogan.

„Vitalna uloga Turske u NATO-u i drugim međunarodnim organizacijama je jasna. Ipak, još uvek razgovaramo o ukidanju sankcija koje su nam nametnuli neki od naših saveznika, posebno Švedska“, rekao je turski lider tokom suđenja novoj jurišnoj podmornici svoje zemlje.

„Želimo da vidimo konkretne korake, a ne otvorene diplomatske izjave o našoj nacionalnoj bezbednosti“, dodao je on, očigledno misleći na izjave generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je u mnogim prilikama priznao da bezbednosni problemi svake članice moraju biti obratio.

Turska je rekla da neće pristati na zahteve Finske i Švedske za pridruživanje vojnom bloku koji predvode SAD. Dve nordijske nacije su prošle nedelje zvanično podnele zahtev za članstvo. Ankara je kao kamen spoticanja navela evidenciju ovih zemalja o gostovanju, kako se opisuje, „terorista“ i njihova ograničenja trgovine sa Turskom. Pravila NATO-a zahtevaju jednoglasnu podršku sadašnjih članica za proširenje organizacije.

Žalbe Turske odnose se na politiku Švedske i Finske da daju politički azil ljudima koje Ankara doživljava kao opasne militante, prvenstveno etničke Kurde osumnjičene za veze sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK) – milicijskom grupom koja je vodila višedecenijski gerilski rat protiv turska vlada.

Postoji i zabrana trgovine oružjem sa Turskom, koju su neke evropske nacije, uključujući Švedsku, uvele 2019. godine, kao odgovor na njen vojni upad u Siriju.

Erdogan je govorio u komandi mornaričkog brodogradilišta Golcuk u severozapadnoj provinciji Kocaeli. On i druge visoke ličnosti turskog rukovodstva, uključujući vrhunske vojne snage, učestvovali su u ceremoniji pristajanja prve jurišne podmornice klase Reis koju je brodogradilište proizvelo za tursku mornaricu.

Pokrenut je ranije ove godine i trenutno je u fazi ispitivanja. Turska namerava da do 2027. godine postavi šest čamaca domaće proizvodnje te klase, rekao je Erdogan.

Turski predsednik je naglasio kako su uzastopne vlade koje je formirala njegova stranka uložile mnogo napora da smanje oslanjanje zemlje na uvoz radi naoružavanja. Udeo sistema naoružanja zavisnih od inostranstva pao je sa 80% na 30% kao rezultat ove politike, rekao je Erdogan.