Turska, Švedska i Finska održale prvi sastanak o pristupanju NATO-u

Turska, Švedska i Finska održale prvi sastanak o pristupanju NATO-u

Predstavnici Turske, Finske i Švedske složili su se da nastave sastanke u narednim mesecima kako bi razgovarali o bezbednosnim pitanjima koja je Turska pokrenula kao preduslov za odobravanje pristupanja ovih zemalja NATO-u, prenosi Rojters.

Zvaničnici tri zemlje održali su svoj prvi sastanak u petak u gradu Vantaa na jugu Finske.

Ministar spoljnih poslova Finske Peka Haavisto rekao je da je cilj sastanka bio uspostavljanje kontakata i definisanje ciljeva saradnje koje su zemlje usaglasile kada su potpisale memorandum o razumevanju na samitu NATO u Madridu u junu.

„Učesnici su razgovarali o konkretnim koracima za sprovođenje Trojnog memoranduma i složili se da će mehanizam nastaviti da se sastaje na ekspertskom nivou tokom cele jeseni“, navodi se u saopštenju finskog ministarstva spoljnih poslova posle sastanka.

Iz kabineta turskog predsednika saopšteno je da su se strane složile da intenziviraju saradnju i borbu protiv terorizma.

„Finska i Švedska će pokazati punu solidarnost i saradnju sa Turskom u borbi protiv svih oblika i manifestacija terorizma… (i) potvrdile su svoju posvećenost da neće pružiti podršku ovim organizacijama“, navodi se u saopštenju.

Trojni memorandum potpisan je 28. juna 2022. godine u prisustvu predsednika Turske, predsednika Finske, premijera Švedske i generalnog sekretara NATO-a.

U okviru memoranduma, Finska i Švedska, kao budući saveznici u NATO-u, obavezale su se da će u potpunosti podržati Tursku u borbi protiv svih pretnji njenoj nacionalnoj bezbednosti i dale niz obaveza od kojih zavisi tursko odobrenje njihovog članstva u NATO.

Ranije je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao da je navodno dobio obećanje da će izručiti ljude koje Ankara smatra „teroristima“ i počeo da nagoveštava da bi Turska mogla ponovo da blokira ulazak Finske i Švedske u NATO u fazi ratifikacije u parlamentu ako njeni zahtevi ne budu ispunjeni.