Turska se prvi put uključila u odbranu neba iznad Rumunije u okviru NATO misije

Turska se prvi put uključila u odbranu neba iznad Rumunije u okviru NATO misije

Prošlog četvrtka, 30. novembra, četiri turska borbena aviona F-16 stigla su u rumunsku vazdušnu bazu Borča da učestvuju u misiji NATO-a za patroliranje vazdušnim prostorom iznad južne Rumunije.

Ovo su u ponedeljak saopštile Ujedinjene vazdušne snage Alijanse, piše „Evropska pravda“.

Turska prvi put učestvuje u misiji NATO-a u Rumuniji i zajedno sa rumunskim i nemačkim avionima štitiće vazdušni prostor Alijanse na obali Crnog mora i odvraćati potencijalne pretnje iz vazduha.

„Ovo raspoređivanje je demonstracija sposobnosti i odlučnosti da se zaštiti naš narod i teritorije. Vazdušne snage NATO-a ostaju spremne da odgovore na svaku pretnju iz bilo kog pravca“, prokomentarisao je zvaničnik Alijanse Dilan Vajt.

Turski F-16 u misiji NATO-a dejstvovaće zajedno sa nemačkim lovcima Eurofighter, koji su u Rumuniju stigli krajem novembra, i francuskim kopnenim PVO sistemom MAMBA raspoređenim u bazi Kapu medija.

Nakon potpune invazije Rusije na Ukrajinu, NATO je povećao svoje prisustvo u istočnom delu Alijanse, uključujući povećanje broja borbenih aviona i osmatračkih aviona, prema Zajedničkim vazduhoplovnim snagama NATO-a.

Prošle nedelje je italijansko vazduhoplovstvo, koje već četiri meseca štiti vazdušni prostor baltičkih država, predalo komandu nad misijom Kraljevskom belgijskom vazduhoplovstvu i francuskom ratnom vazduhoplovstvu.