Erdogan: Turska neće podržati kandidaturu Švedske za NATO osim ako ne zaustavi antiturske proteste

Erdogan: Turska neće podržati kandidaturu Švedske za NATO osim ako ne zaustavi antiturske proteste

Švedska ne bi trebalo da očekuje zeleno svetlo od Ankare za njenu kandidaturu za članstvo u NATO-u na samitu zapadne alijanse sledećeg meseca, osim ako ne spreči antiturske proteste u Stokholmu, rekao je u sredu turski predsednik Tajip Erdogan, prenosi Rojters.

Turska ne može pozitivno da pristupi kandidaturi Švedske za NATO dok „teroristi“ protestuju u Stokholmu, a stav Turske će još jednom biti jasan u razgovorima sa švedskim zvaničnicima u Ankari u sredu, rekao je Erdogan novinarima na letu koji se vraćao iz Azerbejdžana u utorak.

Erdogan je govorio dok su se zvaničnici Turske, Švedske, Finske i NATO-a sastali u sredu u Ankari kako bi pokušali da prevaziđu prigovore Turske koji koče kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u.

Glavni švedski pregovarač Oskar Stenstrom rekao je da su razgovori sa turskim zvaničnicima bili dobri i da će se razgovori u cilju prevazilaženja primedbi Ankare nastaviti, iako još nije određen novi datum.

„Moj posao je da ubedim našeg kolegu da smo uradili dovoljno. Mislim da jesmo“, rekao je Stenstrom. „Ali Turska još nije spremna da donese odluku i smatra da treba da ima više odgovora na pitanja koja imaju.

U saopštenju, tursko predsedništvo je navelo da se na sastanku razgovaralo o nivou napretka Švedske u okviru trilateralnog sporazuma dogovorenog u Madridu prošle godine. Strane su se složile da nastave rad na „perspektivnim konkretnim koracima“ za članstvo Švedske u NATO-u, navodi se u saopštenju.

Turska je u martu ratifikovala kandidaturu Finske za članstvo u Severnoatlantskom savezu, nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali se i dalje protivi da se Švedska pridruži alijansi, kao i Mađarska.

Opravdavajući svoje prigovore na članstvo Švedske, Turska je optužila Stokholm da krije članove kurdskih militantnih grupa koje smatra teroristima.

Švedska kaže da je podržala svoj deo sporazuma koji je postignut sa Turskom u Madridu sa ciljem rešavanja bezbednosnih zabrinutosti Ankare, uključujući donošenje novog zakona o borbi protiv terorizma ovog meseca. Kaže da se pridržava nacionalnog i međunarodnog zakona o ekstradicijama.

Tursko-švedske tenzije su nedavno podstaknute antiturskim i anti-NATO protestom u Stokholmu prošlog meseca, kada je projektovana zastava militantne grupe Kurdistanske radničke partije (PKK), koja je zabranjena u Turskoj, kao i u Evropskoj uniji do zgrade parlamenta.

Komentarišući nedavne zakonske promene u Švedskoj, Erdogan je rekao:

„Ovo nije samo pitanje izmene zakona ili ustavne promene. Šta je tamo posao policije? Oni imaju zakonska i ustavna prava, treba da ostvare svoja prava. Policija treba da spreči ove (proteste)“.

Dok je ranije ovog meseca razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, sličan protest održan je u Stokholmu, rekao je Erdogan. On je dodao da je takođe rekao Stoltenbergu da Švedska treba da spreči takve akcije kako bi obezbedila odobrenje Turske za članstvo u NATO-u.

Nakon sastanka sa Erdoganom, Stoltenberg je rekao da bi sporazum o pridruživanju Švedske alijansi mogao biti postignut pre samita NATO-a u Vilnjusu sledećeg meseca.