Turska će razmotriti kandidaturu Švedske za NATO u junu

Turska će razmotriti kandidaturu Švedske za NATO u junu

U prvoj polovini juna Turska i Švedska će održati narednu rundu pregovora o odobravanju švedske aplikacije za ulazak u NATO.

„Nakon što je naš parlament odobrio zahtev Finske za članstvo u NATO-u, dogovorili smo se da sledeći sastanak sa Švedskom održimo u prvoj ili drugoj nedelji juna“, rekao je savetnik turskog predsednika Ibrahim Kalinu intervjuu agenciji Anadolu .

Prema njegovim rečima, takvo zakazivanje je zbog stupanja na snagu novog zakona o borbi protiv terorizma u Švedskoj. „Očekujemo da će nakon ovoga proces (ispunjavanja Švedske turskih uslova za članstvo u NATO-u – prim. aut.) ubrzati. Međutim, ako postoje drugi administrativni koraci koje mogu da preduzmu pre 1. juna, to bi moglo ubrzati proces, “, rekao je savetnik turskog predsednika.

Nakon početka rata u Ukrajini, Švedska i Finska su podnele zahtev za ulazak u NATO. Na samitu u Madridu u junu 2022. godine, zemlje su dobile pozive da se pridruže Alijansi od svih 30 članica. U Madridu je potpisan Trilateralni memorandum, koji je odrazio zabrinutost Turske o naporima zemalja u borbi protiv terorizma. Nedavno je Turska odobrila ulaznu ponudu Finske, ali ne i Švedske.