Erdogan: Turska bi mogla da se „raziđe sa EU“

Erdogan: Turska bi mogla da se „raziđe sa EU“

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je da bi Ankara mogla da odustane od svog dugotrajnog procesa članstva u EU kao odgovor na izveštaj iz Brisela u kojem se osuđuje „silazna spirala njegove zemlje u pogledu ljudskih prava“.

„EU pokušava da se odvoji od Turske“, rekao je Erdogan novinarima u subotu, dodajući: „Daćemo svoje ocene u odnosu na ovaj razvoj događaja i ako bude potrebno, možemo da se rastanemo od EU“.

Ranije ove nedelje, Evropski parlament je izglasao usvajanje izveštaja koji osuđuje Tursku zbog mera koje ograničavaju „temeljne slobode, ljudska prava i građanske slobode, kao i zbog njenih postupaka protiv međunarodnog prava i dobrosusedskih odnosa“.

U izveštaju se navodi navodni progon LGBTK zajednice od strane Turske, njeni teritorijalni sporovi sa Grčkom i njeno odbijanje da sankcioniše ili osudi Moskvu zbog sukoba u Ukrajini kao primere „sve većeg jaza između Turske i EU u pogledu vrednosti i standarda“.

U zaključku, preporučio je da se pristupanje Turske bloku stavi na čekanje dok se ova i druga pitanja ne reše. Do tog trenutka, izveštaj predlaže da se Ankari ponudi „modernizovan sporazum o pridruživanju“ umesto puta ka članstvu.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da izveštaj sadrži neosnovane optužbe i da je zauzeo „plitak i nevizionarski“ pristup odnosima zemlje sa EU.

Turska je podnijela zahtjev za članstvo u EU 1987. i priznata je kao kandidat 1999. Pregovori o članstvu su otvoreni 2005., ali napredak je bio spor, a pregovori nisu vođeni od 2016. Zvaničnici EU su od tada osudili Erdogana zbog navodnih kršenja ljudskih prava, a Evropski parlament je objavio nekoliko izveštaja u kojima upozorava da Erdogan rizikuje da izbaci iz koloseka kandidaturu Ankare za članstvo.

Nakon što je u izveštaju iz 2017. navedeno da bi ustavne reforme koje jačaju njegova ovlašćenja mogle da budu u suprotnosti sa zakonima EU, Erdogan je odbacio upozorenje. „Možete da pišete izveštaje koliko želite“, rekao je tada. „Ne prepoznajemo vaše izveštaje. Ni ubuduće ih nećemo prepoznati.”

Poslednjih meseci, austrijski kancelar Karl Nehamer, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok i portparol Evropske komisije Peter Stano izjavili su da je malo verovatno da će Turska uskoro biti primljena u EU.

U julu, portparol ruske vlade Dmitrij Peskov pozvao je Tursku da prihvati da punopravno članstvo verovatno nikada neće biti ponuđeno. „Zvati stvari pravim imenom, niko ne želi da vidi Tursku u Evropi. Mislim na Evropljane“, rekao je Peskov.