Trampu zabranjeno učešće u predsedničkoj trci u još jednoj američkoj državi

Trampu zabranjeno učešće u predsedničkoj trci u još jednoj američkoj državi

Mejn je postao druga američka država koja je zvanično diskvalifikovala Donalda Trampa da se kandiduje za novi predsednički mandat 2024. Njemu je ranije bilo zabranjeno da se pojavi na glasanju u Koloradu.

Državna sekretarka Mejna Šena Belouz presudila je da Tramp nema pravo da se kandiduje za predsednika zbog svoje uloge u pobuni na Kapitolu Sjedinjenih Država 2021.

„Zaključujem da je primarna peticija gospodina Trampa nevažeća“, napisala je Belouz u svojoj odluci objavljenoj u četvrtak. „Konkretno, smatram da je izjava na obrascu za saglasnost njegovog kandidata lažna jer on nije kvalifikovan da obavlja funkciju predsednika prema trećem odeljku četrnaestog amandmana.

Odeljak 3 14. amandmana na Ustav SAD kaže da ljudi koji su „učestvovali u pobuni ili pobuni“ ne mogu „da obavljaju nikakvu funkciju, civilnu ili vojnu“. Odeljak je prvobitno dodat 1860-ih da bi se diskvalifikovali političari koji su podržavali Konfederaciju tokom građanskog rata.

Tramp je favorit za nominaciju Republikanske stranke da se kandiduje protiv predsednika Džoa Bajdena 2024. Međutim, o sudbini njegove kandidature odlučiće Vrhovni sud, jer su republikanci u Koloradu već uložili žalbu na odluku svoje države da mu zabrani glasanje.

„Ukoliko odluka Vrhovnog suda Kolorada ne bude poništena, svaki glasač će imati pravo da tuži bilo kog političkog kandidata“, napisali su advokati stranke u sredu. Oni su dalje tvrdili da bi presuda protiv Trampa „ne samo iskrivila predsedničke izbore 2024.“, već bi bacila sud „u političke kontroverze zbog maglovitih optužbi za pobunu“.