Tramp započinje kampanju za Belu kuću

Tramp započinje kampanju za Belu kuću

Bivši američki predsednik Donald Tramp odbacio je zabrinutost oko zamaha u subotu u prve dve tačke predsedničke kampanje koja je uglavnom mirovala otkako ju je pokrenuo u novembru, prenosi Rojters.

Obraćajući se maloj publici na godišnjem sastanku Republikanske partije Nju Hempšira u Salemu, pre planiranog zaustavljanja u Južnoj Karolini, Tramp je insistirao da je motivisan da pobedi dok kreće u svoju treću ponudu za Belu kuću.

„Sada sam besniji i posvećeniji sam nego ikada“, rekao je Tramp.

Kasnije u subotu treba da otputuje u Kolumbiju u Južnoj Karolini, gde će predstaviti svoj liderski tim u državi. Tramp je u Nju Hempširu rekao da će se Stiven Štepanek, predsednik Republikanske partije u državi, pridružiti njegovoj kampanji kao viši savetnik.

I Nju Hempšir i Južna Karolina se smatraju potencijalnim kreatorima, jer su među prvima koji su organizovali svoja takmičenja za nominovanje. Način na koji kandidat tamo nastupa često čini ili prekida njihovu kampanju.

Politički posmatrači u republikanskim i demokratskim partijama pažljivo će pratiti ko će se pojaviti da podrži Trampa na događajima.

Dva Trampova saveznika u Južnoj Karolini – senator Lindzi Grem i predstavnik Rasel Fraj – zvali su republikance i pozivali ih da prisustvuju, rekli su Rojtersu u njihovim kancelarijama.

Nekada neprikosnoveni centar gravitacije u Republikanskoj partiji, sve veći broj izabranih zvaničnika je izrazio zabrinutost zbog Trampove sposobnosti da pobedi demokratskog predsednika Džoa Bajdena, ako odluči da se ponovo kandiduje, kao što se očekivalo.

Rob Godfri, politički strateg sa sedištem u Kolumbiji, rekao je da mnogi republikanci odbijaju da podrže Trampa zbog širokog spektra mogućih kandidata koji bi mogli da se kandiduju za nominaciju stranke.

„Mislim da postoji priličan broj ljudi koji svoj prah održavaju suvim jer je ove godine tako duboka klupa za republikance“, rekao je on.

U Nju Hempširu, republikanski guverner Kris Sununu rekao je da vodi razgovore o primarnoj ponudi, a mnogi tamošnji visokorangirani republikanci – uključujući i one koji su ranije podržavali Trampa – javno kažu da traže alternativu.

Tramp je u Salemu protestovao protiv ilegalne imigracije na granici između SAD i Meksika – poznata tema – tvrdeći bez dokaza da druge zemlje namerno šalju kriminalce i ljude sa mentalnim bolestima u Sjedinjene Države.

Bivši predsednik se takođe fokusirao na novije predloge politike, uključujući plan obrazovanja objavljen u četvrtak koji obećava da će smanjiti federalno finansiranje „bilo koje škole koja gura kritičku teoriju rase, rodnu ideologiju ili bilo koji drugi neprikladan sadržaj“.

Plan odražava zakon usvojen na Floridi prošle godine uz podršku guvernera Rona DeSantisa, potencijalnog Trampovog rivala za republikansku predsedničku nominaciju.

U Južnoj Karolini, gde će se Tramp pojaviti zajedno sa Grejemom i guvernerom Henrijem Mekmasterom, biće nekoliko upadljivih izostanaka.

Među onima koji nisu prisustvovali su predsednik državne stranke, najmanje tri američka republikanska predstavnika iz države i američki senator iz Južne Karoline Tim Skot, koji je i sam proglašen kao potencijalni republikanski predsednički kandidat. Skot i drugi su naveli sukobe u rasporedu.

Nekoliko republikanskih poslanika odlučilo je da ne prisustvuje nakon što nisu uspeli da dobiju uveravanja od Trampovog tima da se to neće smatrati podrškom, prema osobi koja je upoznata sa planiranjem.

Naravno, Tramp zadržava značajnu bazu podrške, posebno među osnovnim ljudima. Iako gubi u nekim direktnim anketama protiv DeSantisa, on pobeđuje sa značajnom razlikom kada se ispitanicima u anketi predstavi šire polje opcija.

Otkako je pokrenuo svoju kampanju u novembru, Tramp je zadržao relativno nizak profil. On je početkom januara pozvao više konzervativnih republikanaca u Predstavnički dom američkog Kongresa da ih ubedi da glasaju za Kevina Makartija, saveznika, za novog predsednika.

Većina je odbacila njegove molbe, iako je Makarti izabran na tu poziciju nakon teške bitke.